Vitaminleri İki grupta inceleriz
YAĞDA ERİYEN VİTAMİNLER : A, D, E ve K vitaminleridir .
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER : B grubu vitaminler ile C vitaminidir .
Yağda Eriyen Vitaminler:
A Vitamini:
Enfeksiyonlara karşı vücudun direnci arttırır. Normal büyüme eylemi , kemik ve diş gelişimi, üreme, görme için gereklidir. Cildin tırnakların ve saçların devamlı sağlıklı kalmasını sağlar. Diş ve dişetleri için çok önemlidir.
AVitamini Hangi Gıdalarda Bulunur;
Kayısı,maydanoz,kuşkonmaz,marul,ıspanak, havuç,erik,kereviz,domates , portakal ... gibi gıdalarda bulunur.
D vitamini:
İnce bağırsaklardaki kalsiyumun emilmesine çok yardımcı olur, Besinlerdeki kalsiyumun kemiklerde ve dişlerde tutulmasında önemli faktördür.
D Vitamini Hangi Gıdalarda Bulunur;
Balık yağı,tereyağı, balık, yumurta, güneş, karaciğer, sebzeler,et...gibi gıdalarda bulunur.
E vitamini
E vitamini Antioksidan etkilidir. Alzheimer gibi ciddi bir hastalığının ilerlemesini yavaşlatıyor . Bunun yanında yaşlı kişilerde bağışıklık sistemini güçlendirir. Vucuttaki ve organlardaki hücrelerin daha uzun yaşamasını ve kendini yenilemesini sağlar .
E Vitamini Hangi Gıdalarda Bulunur;
Buğday, soya fasülyesi yağı,tohumlu besinler, marul, arı sütü, ceviz, , tere, kereviz,maydanoz , ıspanak,mısır yağı, lahana, yulaf, mısır... gibi besinlerde bulunur.
K vitamini
Karaciğere gelen K vitamini burada üretilen bazı pıhtılaşma etkisinin yapımında rol alır. K vitamini takviyesi herkese verilmez ,yalnızca kanamalı hastalara verilir.
K Vitamini Hangi Gıdalarda Bulunur;
Ispanak,yeşil domates,kabak, marul, peynir, yeşil biber, inek sütü, , tereyağı, yumurta, karaciğer,kırmızı et, pirinç, şeftali, mısır, muz, çilek
Suda Eriyen Vitaminler:
B1 vitamini
Vücuttaki kasların ve sinir sisteminin çalışması için gereklidir.B1 Vitaminin yetersiz olduğunda vücutta iştahsızlık, dikkat azalması,huzursuzluk, bellek zayıflığı görülür.
B1 Vitamini Hangi Gıdalarda Bulunur;
Buğday, koyun eti,kepek, bira mayası, balık eti,taze sebze meyve, süt, sığır eti, yumurta
B2 vitamini
B2 Vitamini eksikliğinde dilde kızarma, ağızda ve dilde yanma hissi, ağız çevresi ve dudaklarda kızarma, tahriş olma, çatlaklar, gözlerde kaşıntı, gözlerde yanma hissi, katarakt oluşumu, saçların dökülmesi, özellikle çocuklarda büyüme yavaşlaması, kilo kaybı ve sindirim sorunları oluşur .
B2 Vitamini Hangi Gıdalarda Bulunur;
Karaciğer,patates, böbrek, buğday unu,peynir , et, süt, yumurta,yeşil sebzeler , kepek, mercimek, havuç, fındık, yer fıstığı...
B5 vitamini
Doğada bol bol olduğu için vücutta eksikliğine pek rastlanmaz. Ayrıca bu vitamin bir miktar bağırsaklarda da yapılmaktadır. Eksikliğinde kan şekerinde düşmesine, ellerde titreme olmasına, kalp çarpıntıya neden olur .
B5 Vitamini Hangi Gıdalarda Bulunur;
Karaciğer,tavuk, kırmızı et, sebzeler, yumurta, ekmek
B6 vitamini
Sinir sistemi ve hormonların düzgün çalışmasını düzenler.Vücudun savunmasında antikor ve akyuvar oluşumunda önemli bir rol oynar. Eksikliğinde migren tipi baş ağrısına, bünyede kansızlık, ciltte kuruluk, ayrıca görme problemleri, uyuşukluk, kramplar ve adele zayıflığına neden olur.
B6 Vitamini Hangi Gıdalarda Bulunur;
Karaciğer,kırmızı et, böbrek,yumurta , balık,sebzeler , ekmek
B11 vitamini:
Kırmızı kan hücrelerinin oluşumu ve sinir dokularının oluşumunda aktif bir rol oynar. Hücre bölünmesi için çok gereklidir, dolayısıyla bu etkisi ile büyümeyi de sağlar. Anne karnındaki bebeğin sinir sisteminin gelişimi için de b11 vitamini gereklidir. Eksikliğinde ise bulantı,iştahsızlık, kilo kaybı,baş ağrısı, ishal,kusma , unutkanlık, çarpıntı gibi bazı kalp sorunları oluşabilir .
B11 Vitamini Hangi Gıdalarda Bulunur;
Karaciğer, yumurta,böbrek, kırmızı et,portakal, ıspanak, marul,muz , ekmek.
B12 vitamini
Çeşitli yollarla,besinlerle ya da sigara gibi kötü alışkanlıklarla vücuda giren siyanürü vücutta etkisiz hale getirir. Eksikliğinde ise dilde hassasiyet, hayal görme,şişme, kızarma, adalelerde kasılmalar, depresyon,karıncalanma , sinir iltihaplarına bağlı olarak el ve ayaklarda uyuşma, yanma şikayetleri oluşur .
B11 Vitamini Hangi Gıdalarda Bulunur;
Karaciğer, böbrek,yürek,balık , kırmızı et, tavuk, yumurta, süt, peynir.
C vitamini
Vücudumuz kendi kendine C vitaminini asla üretemez ancakcak C vitaminini bitkiler ve bazı hayvanlar üretebilmektedir. Besinlerle alınan vitamin 2 saat içersinde hemen kullanılır 4 saat sonunda ise kandan uzaklaşır. Yaraların hızlı iyileşmesini, damarların sağlıklı olamalarını sağlar ayrıca; vücudun savunma sistemini kuvvetlendirici etkisi vardır. Histamin yapımını azaltarak allerjik olayların vücuttaki şiddetini düşürür, minimize eder. Vucutta bu vitaminin eksikliğinde diş eti kanamaları ve diş eti çekilmeleri olur.
Çilek, brokoli, kivi, portakal, limon, yeşil biber
0 Comments:
Yorum Gönder
Deneme