Telefon Melefon Yok Kitabı İle İlgili Klasik Sorular ve Cevapları etiketine sahip kayıtlar gösteriliyor. Tüm kayıtları göster
Telefon Melefon Yok Kitabı İle İlgili Klasik Sorular ve Cevapları etiketine sahip kayıtlar gösteriliyor. Tüm kayıtları göster

Telefon Melefon Yok Kitabı İle İlgili Klasik Sorular ve Cevapları

 

Telefon Melefon Yok Kitabı İle İlgili Klasik Sorular ve Cevapları


1) Kitapta geçen dört kuzenin adlarını yazınız

Cevaplar: İpek, Ali, Can ve Berk

2) Kitapta adları geçen dört kuzenin en sevdiği şey nedir?

Cevap: Öğleye kadar uyumak ve daha sonra uyanıp akşama kadar telefonla vakit geçirmekti. 

3) Dört kuzenin aileleri çocukların ne yaptığına çok üzülüyordu?

Sürekli ellerinde telefonla oynamalarına çok üzülüyorlardı.

4)  Çocukların dedesi olan Sıtkı Bey kaç yaşına girecekti?

Cevap: Doksan sekiz.


5)  Torununun torununu görenler ile ilgili geleneksel konuşulan bilgi nedir?

Cevap:  Torununun torununu gören bir kimsenin her dileği kabul olurmuş.

6) Sıtkı Dede’nin dileği ne olmuş?

Cevap:  Telefonlar elinizde yapışıp kalsın sözü dedenin dileği olmuş ve gerçekten de çocukların ellerinde yapışıp kalmış telefonlar.

7)  Kitabımızın ana kahramanı olan çocuğun adı nedir?

Cevap: Berk

8)  Çocukların gittiği doktorun adı nedir?

Cevap: Murtaza

9)  Doktor Bey telefonlara neden dokunmamıştır?

Cevap: Belki bulaşıcı bir hastalıktır diyerek telefonlara dokunmamıştır.

10) Babası Berk’in kafası dağılsın ve biraz mutlu olsun diye Berk’i nereye götürmüştür?

Cevap: Alışveriş merkezine götürmüştür.

11)  Berk’in aklına gelen ilginç çözüm yolu ne olmuştur?

Cevap:   Dedeleri yeniden bir dua edip bu telefon yapışma olayını halledebilir ve telefon çocukların elinden düşsün diyebilirdi. Böylece çocuklar da eski haline kavuşurdu ve bir daha telefonla da eskisi gibi vakit geçirmez, kitap okurlar, arkadaşları ile sosyal ilişkiler kurmaya başlarlardı.

12) Herkes dedeyi ararken dede nereden çıkagelmiştir?

Cevap: Balkon


13)  Aslında kitapta anlatılan olayların özü neymiş ve de çocuklara nasıl bir mesaj vermek istemiş?

Cevap: Aslında dedenin dileği falan kabul olmamış. Dede telefonun arkasına çam sakızını yapıştırmış ve çocuklar telefondan biraz uzak kalsın diye dileğim kabul oldu diye yalan söylemiş. Çocuklar normal yaşamlarına dönsün, kitap okumaya başlasın ve sosyal ilişkilerini devam ettirsin diye büyük dede çocuklara böyle bir oyun oynamış. Zaten çam sakızı bir zaman sonra da kendiliğinden düşecekmiş telefondan ve çocuklar da normal haline gelecekmiş. Böylece çocuklar yaptığı yanlışın farkına varmışlar, kitap okumanın önemini anlamışlar ve arkadaşlarıyla normal oyunlar oynayacaklarına kendi kendilerine söz vermişler.

14) Telefon Melefon Yok! kitabının yazarı kimdir?

Cevap: Kitabın yazarı Şermin Yaşar'dır.

15) Kitapta sizi etkileyen alıntılardan dört tanesini yazınız.

Çocukluk hiç bir teknolojinin dolduramayacağı kadar değerli bir hazinedir.

Kelimeler önemlidir, ağzınızdan çıkan sözcüklere, kurduğunuz cümlelere dikkat edin.

Üzgün olduğumuz fark edilmez ama öfkeli olduğumuz hemen fark edilir.

Aile içi tartışmalarını sevmesem de  bu barışma anlarını çok seviyordum.