Cumhuriyetin Yıldızları Türkan Saylan Kitabı İle İlgili Klasik Sorular ve Cevapları

 

Cumhuriyetin Yıldızları Türkan Saylan Kitabı İle İlgili Klasik Sorular ve Cevapları


1) Türkan Saylan kimdir?

Cevap: Türk tıp doktoru, akademisyen, yazar, aktivist ve insan hakları savunucusudur. Cüzzamın araştırılması ve tedavisi üzerine yaptığı çalışmalarla tanındı; uzun yıllar İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı'nda görev yaptı.

2) Türkan çocukken nasıl bir kızdı?

Sorumluluk sahibi, yardımsever, meraklı ve çalışkan bir kızdı.

3) Türkan kaç kardeştir?

Cevap: Beş kardeştiler.


4)  Türkan henüz küçük bir kızken kurtardığı yaralı hayvanın adı nedir?

Cevap: Kurbağa

5)  Türkan büyüyünce ne olmak istiyordu?

Cevap: Doktor

6) Türkan;   ……………………. araştırılması ve tedavisi üzerine yaptığı çalışmalarla tanındı; uzun yıllar  İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı'nda görev yaptı. Boşluğa ne gelmelidir?

Cevap: Cüzzam diğer adı ile lepra hastalığının tedavisi için çalışmalar yapmıştır.

7) Türkan’ı en net anlatan bir bilgi veriniz?

Cevap: 1989'da kurucuları arasında yer aldığı Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin  (ÇYDD) başkanlığını üstlenerek özellikle kız çocuklarının eğitimine ve toplumsal yaşamda eşit koşullarda yer almasına yönelik projeler geliştirdi. Lepra Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin kurulmasına öncülük etti ve Dünya Sağlık Örgütü  ile ortak projeler yürüttü.  Eğitimde eşitliği savunmuş ve maddi durumu olmayan kız çocuklarının okuması için elinden gelen her türlü çalışmayı yapmıştır.


8) Türkan'ın hastalığının adı nedir?

Cevap: Kanser hastalığı

9) Cumhuriyetin Yıldızları Türkan Saylan kitabının yazarı kimdir?

Cevap: Eda Bayrak

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme