Halide Edip Adıvar'ın Yaşam Öyküsünü Araştırınız . Araştırma Sonuçlarını sınıfta arkadaşlarınızla okuyunuz .

Halide Edip Adıvar'ın Yaşam Öyküsünü Araştırınız . Araştırma Sonuçlarını sınıfta arkadaşlarınızla okuyunuz .

Kurtuluş Savaşı kahramanlarımızdan olan Halide Edip Adıvar 1882 yılında  İstanbul' da dünyaya gelmiştir . Halide Edip Adıvar 1901 yılında Üsküdar Amerikan Kız Kolejinden mezun olmuştur .  Tanin Gazetesinde ilk yazılarını yazmaya başlamıştır . Halide Edip Adıvar Balkan Savaşları sırasında  hastanelerde çalışmış ve yaralılara elinden gelen  her türlü yardımı yapmaya çalışmıştır . Osmanlı Devleti'nde rejime yönelik olarak çıkan 31 Mart Vakası sırasında  gericilerin tepkisinden çekindiği için çocuklarını da alıp Mısır'a gitmiştir Halide Edip Adıvar . Bu ayaklanma bastırıldıktan sonra geri yurda dönmüştür .  Öğretmenlik , müfettişlik gibi görevlerde bulunmuştur . Daha sonra 1912 yılında kurulan Türk Ocağı'na katılmıştır . Halide Edip Adıvar Wilson Prensipleri Cemiyeti'nin  de kurucuları arasında yer almış  fakat daha sonra milli mücadelenin önemini anlamış ve bu cemiyetten ayrılmıştır . İzmir Yunanlılar tarafından işgal edilmişti . Yunanlıların bu işgalini protesto etmek için Halide Hanım Sultanahmet Meydanı'nda çok etkili ve önemli bir konuşma yapmış ve halkı milli mücadele konusunda bilinçlendirmiştir .

''Kardeşler , evlatlar , beni dinleyiniz . sizin iki dostunuz vardır : Müslümanlar ve haklarımız için sesini her gün yükseltecek olan medeni milletlerin fertleri . Birincisi bugün sizinle beraberdir . İkincilerse bizim şaşmaz gayemizin hakkını er geç anlayacak olan fertlerdir. hükümetler düşmanımız, milletler dostumuz ve kalbimizdeki haklı isyan kuvvetimizdir. bütün milletlerin haklarını kazanacağı gün çok uzak değildir. o gün geldiği zaman bayraklarınızı alınız, bu maksat için canlarını veren kardeşlerimizi ziyaret ediniz. şimdi yemin edin ve benimle birlikte tekrarlayın: yüreğimizdeki mukaddes heyecan, milletlerin hakları ilan edilinceye kadar devam edecektir."

gibi birçok anlamlı sözler söylemiş ve halkı milli mücadeleye çağırmıştır .  1917'de ikinci evliliğini Adnan Adıvar ile gerçekleştirmiştir . Daha sonra Anadolu'ya geçmiş ve Kurtuluş Savaşı'na katılmıştır . Cepheleri dolaşmış ve orduya moral vermiş , orduyu cesaretlendiren sözler söylemiştir . Halide Edip Adıvar'a  bu yaptığı önemli ve kutsal görevden dolayı  ilk olarak Onbaşı rütbesi verilmiş daha sonra da üstçavuş rütbesi verilmiştir . Halide Edip Adıvar Kurtuluş Savaşı'nın önemli kahramanlarındandır. Daha sonraları Mustafa Kemal ile  bazı siyasi görüş ayrılıkları yaşamıştır . Daha sonraları yazarlığına yine devam etmiş ve çeşitli romanlar , çeşitli kitaplar yazmıştır . Handan , Ateşten Gömlek , Sinekli Bakkal , Vurun Kahpeye , Kalp Ağrısı vb. eserler yazan Halide Edip Adıvar 9 Ocak 1964 yılında hayatını kaybetmiştir .

1 yorum:

Deneme