Kabiliyetsiz Olmak Bir Suç Değil Ama Karaktersiz Olmak Büyük Bir Kusurdur Konulu Kompozisyon

Kabiliyetsiz  Olmak Bir Suç Değil Ama Karaktersiz Olmak Büyük Bir Kusurdur Konulu Kompozisyon

İnsan doğuştan bazı yeteneklere sahip olamayabilir ya da belli işleri yapmak için çok çalışır ve uğraşabilir fakat doğuştan yetenek olmadığı için belli bir yere kadar gelir . Çünkü kabiliyet , beceri , yetenek doğuştandır ve ancak bir kısmı sonradan geliştirebilir . Bu bir kusur ya da suç değildir . Çünkü  Yüce Allah o kişiye o kadar kapasite vermiştir . Örneğin ; öğretmen sınıfta sesi güzel olmayan bir öğrenciye niye sesin çok kötü derse burada büyük hata yapmış olur . Çünkü ses Allah tarafından doğuştan verilmiş bir yetenektir .

 Ya da kimileri belli müzik aletini mükemmel şekilde kullanırken kimileri ise ne kadar özel ders alırsa alsın kullanamazlar . Çünkü yetenek doğuştandır ve bunu yapamamak da başarısızlık ya da suç olarak nitelendirilmemelidir . Karakter ise sonradan kazanılan bir davranıştır . Kişinin karakteri o kişinin nasıl biri olduğunu gösterir . Karakterli olmak ve karakterli olamamak , işte bütün mesele burada . Aslında karakterli olmak o kadar zor bir şey değildir . Haddini bilen , insanları kırmayan , incitmeyen , can yakmayan , ah almayan kişiler , yani ahlaklı olan kişiler karakterli kimselerdir . Bu özellik de büyük bir   saygıdeğer özelliktir. Karaktersizlik ise suçtur tabi ki . Çünkü kişi yine kendi isteği ile , etik olmayan davranışları ile kendini bu kötü duruma düşürmüş ve karaktersiz olmayı seçmiştir . Bunu hal ve davranışları ile insana yansıtmıştır . İşte bu da büyük kusurdur . Çünkü burada bilinçli bir eylem vardır .


 Örneğin ; Bilerek ya da isteyerek karşıdaki kişinin fiziki görünümü ile dalga geçmek, duygu ve düşüncelerini alaya almak ve insana insan olduğu için değil de zengin ya da fakir olduğu için değer vermek ya da vermemek . İşte böyle insanlar büyük ayıp ederler ve karaktersizler grubu içinde yerlerini bulurlar . Karaktersiz insanlar toplum tarafından sevilmez ve istenmeyen kişiler olurlar . Karaktersiz olmamak için iyi huylu olunmalı ve insanca işler yapılmalı ve insan olunmalıdır .

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme