Halı ve Kilimin Türk Kültüründeki Yeri ve Önemi İle İlgili Kompozisyon

Halı ve Kilimin Türk Kültüründeki Yeri ve Önemi İle İlgili Kompozisyon

Türkler eskiden beri halı ve kilim dokumacılığı ile uğraşmışlardır . Zaten Anadolu deyince akla gelen ilk şeylerden biri de halı ve kilimdir . Çünkü halı ve kilim dokumacığılı sayesinde geçimlerini sağlamıştır . Türk kültüründe halı ve kilim çok önemli bir yere sahiptir . Çünkü halı ve kilimin estetik bir yapısı olduğu için , insana farklı duygular kattığı için önemli bir yere sahiptir .

Eskiden genç kızlar sevdiklerini sevdiğine doğrudan söyleyemedikleri için , utandıkları için sevgilerini halı ve kilimlere dokumuşlardır ve duygularını sevdiklerine bu şekilde ifade etmeye çalışmışlardır .  Bundan dolayı halı ve kilim Türk kültürü açısından çok önemli bir yere sahiptir . Geçim kaynağı olarak kullanılan halı ve kilimler sayesinde ticari gelirler de elde edilmiştir . Her ne kadar günümüzde halı ve kilim dokumacılığı eskisi gibi fazla olmasa da bazı yörelerimizde dokunmaya devam etmektedir . Anneler gelin gidecek kızları için el halısı dokurlar ve kızlar gittikleri yerlere çeyiz olarak halılarını da götürürlerdi . Halı ve kilimler  el ile dokunduğu için zahmeti çoktu . Bu el ile dokulan halılar hemen eskimez , bozulmaz ve uzun yıllar ilk günkü gibi kalabilirdi . Bu yüzden halı ve kilim bizim kültürümüzde çok önemli bir yere sahipti . Halı ve kilimler hediyelik ve çeyiz eşyası olmakla birlikte süs olarak da kullanılırdı . Türkülere de konu olmuştur .


Bunun en güzel örneğini sanatçımız sevgili  Fatih Kısaparmak'ın eseri ile anlatabiliriz : Sevdiğine sözü olan bir kilim dokur .  Kilim dilinden ancak anlaya n okur .  Sırlarımı verdim , sevgimi verdim , şu gönlümü kilim yaptım yoluna serdim...... diye aslında halı ve kilimin nasıl duygulara katkı sağladığını vurgulamaktadır .

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme