Ön Yargı İle İlgili Deneme Örneği

Ön Yargı İle İlgili Kompozisyon Örneği

 Ön yargı bir kimse hakkında ya da bir olay hakkında  peşin hükme varılmasıdır .  Ön yargıların olmasında yetiştiğimiz toplumun da payı vardır .  Daha küçük yaşlardayken duyarız en yakınlarımızdan bazı şeyleri .  Tanımadığımız insanlar hakkında olur olmaz yorumlar yapılır ve onlar hakkında peşin hüküm verilir . Halbuki ön yargıyla baktığımız insanla konuşsak , duygu ve düşüncelerimizi paylaşsak belki de bizim düşündüğümüz ön yargılar son bulacak ve o kişiyle çok yakın arkadaş olacağız .

 Her ne kadar bazı durumlarda ön yargının bir sebebi olsa da bunu genele yayarak insanları etiketlememeliyiz . Şu iyi , şu kötü diye insanlara yakıştırmalar yapmamalıyız .  Bir bilim adamının dediği şu söz çok önemlidir: Kibir ve peşin hüküm ilmin iki düşmanıdır . Bunun için ön yargıdan uzak durulmalıdır .Özellikle de bizim toplumumuzda insanların dış görünüşlerine bakılarak bir yargıya varılır . Örneğin ; saçı uzun olan bir delikanlıya, ya da küpe takan birine bak bu serseri denilir ve o kişiyi hiç tanımadan orada karara varılır .   Halbuki bu şekilde yaklaşılmasa , insanlar olduğu gibi kabul edilse ,  insanların dinine , cinsiyetine , ırkına , yaşama şekline bakılmaksızın , yaratılan hoş  görülse ön yargı diye bir şey olmaz .  Hayatta her insanın aynı olaylar karşısında tepkileri farklı olabilir . Sizinle aynı siyasi görüşe sahip olmayan birini suçlamaya ve onu damgalamaya hakkınız yoktur . Kimin dindar , kimin dinsiz olduğu sizi ilgilendirmesin . Böyle şeyler insanları böler ve yapıcı değil yıkıcı olursunuz .

Onun için insanların kimliklerine bakılmaksızın , sadece insan olduğu için sevilmeli ve ön yargılarımızdan bir an önce kurtulmalıyız . Çünkü ön yargılar insanlar arasına kibir ve kin sokar , bu kibir ve kinin sonucunda da insanlar birbirinden uzaklaşır . Hayatta evrensel düşünmesini bilmeli ve kalıplaşmış düşüncelerimizden bir an önce sıyrılmalı ve ön yargıya meydan okumalıyız .

6 yorum:

  1. Kompozisyon çok güzel

    YanıtlaSil
  2. çok yardımcı oldu. teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Ön yargı ile başlık önerileri nelerdir?

    YanıtlaSil
  4. Peşin Hüküm Vermenin İnsan İlişkilerine Olumsuz Etkisi, Kendini Değiştirmekten Aciz Olmanın Zararı, Ön Yargının Sevgi ve Hoşgörüyü Yok Etmesi gibi başlıklar yazabilirsiniz.

    YanıtlaSil

Deneme