Kış İle İlgili Kompozisyon

KIŞ  İLE İLGİLİ KOMPOZİSYON

Havanın artık soğuduğu ,  ağaçların yapraksız kaldığı , yeşilliğin yok olduğu , insanların evlerine çekildiği bir mevsimdir kış . Kış denilince akla gelen ilk şey kar yağmasıdır . Karın yağması insanın içine  farklı bir  duygu  verir . Kış mevsiminde  havalar soğuduğu için çocuklar yaz mevsimindeki gibi çeşitli oyunlar oynamazlar ama kardan adam yaparlar , kar topu oynarlar , kayarlar .

Kış mevsiminin de farklı bir özelliği vardır . Sobanın  odayı iyice ısıtması sonucunda tavanda oluşan  ateşin  farklı şekilleri insana haz verir . Yatakta kardeşinizle sıkı sıkı sarılıp uyumanın tadı bir başka olur .  Sıcağın , güneşin özlemi çekilir . Giysilerimiz değişir ve daha kalın giysiler giyilir . Kış mevsiminin de değişik meyveleri olur . Portakal , havuç , mandalina , kivi , turp ..vs.  Kestaneyi sobanın fırınına atıp  yumuşacık olunca alıp yemesi bir başka güzeldir . Kış misafirlikleri köyde daha başkadır . İnsanlar yazın bağda bahçede çalıştıkları için gidip gelmeler fazla olmazken kışın tarla işi , bağ bahçe işi bittiği için gidip gelmeler daha fazla olur . Tabi kışın hep olumlu yönleri yoktur . Kışın kar yağışından ve yolların buzlu olmasından dolayı trafik kazaları da fazla olur . Yollar kapalı olduğu için hasların hastaneye gitmesi de daha da zorlaşır . Çığ tehlikesi  olabilir . Havada daha çok sis olur. ..vs.


Kış mevsiminde insanın ruhu biraz daralır . Güneş fazla olmadığı için evler gündüz daha kapalı olur ve bu da insanın içini karartır . Ama her şeye rağmen kışında kendine özgü güzellikleri vardır . Kavurucu sıcaklar yoktur artık . Soğuğun tadı da bir başka olur . Dışarıda  üşüdükten  sonra sobanın başında ısınmak çok güzel olur . Her mevsim gibi kış mevsiminin de hem olumlu hem olumsuz yanları vardır .

8 yorum:

Deneme