Zahmet Olmadan Rahmet Olmaz

Bazı insanlar vardır ki hayattan beklentileri ve hayalleri çok fazladır. Ancak bu hayallerin gerçekleşmesi için gerekli olan hiçbir şeyi yapmazlar. Zahmet olmadan rahmet olmaz atasözü çalışıp çabalamadan bir şeyler kazanmak beklentisi içerisinde olanlara bunun nafile olduğunu ifade etmektedir.

     Doğanın bir dengesi vardır ve bu denge içerisinde tüm canlıların belli rolleri vardır. İnsanlar da hayatlarını sürdürebilmek ve kimseye muhtaç olmadan yaşayabilmek için çalışmak ve üretmek zorundadır. Mesela bir çiftçi tarlasını zamanında sürmez, tohumu olması gereken zamanda ekmez, gübreyi zamanında ve gerektiği kadar vermezse yağan yağmurdan medet ummasının bir anlamı olmaz.

Biz üzerimize düşeni yapmalıyız ki sonra karşılığında bir şeyler bekleyebilelim. "Hiç kimse başarı merdivenlerini elleri ceplerinde çıkmamıştır" diye bir söz var. Rahatımızı bozmadan kendimizi en ufak bir sıkıntıya dahi sokmadan başarılı bir insan olmayı beklersek muhakkak ki yanılmış oluruz. Çalışmalı, gayret göstermeli ve çalışmamızın karşılığında kazandıklarımızı gördükçe mutlu olmalı ve yeni işler yapmak için kendimizde güç hissetmeliyiz. Sürekli başkalarından medet uman ve başkalarının yardımları ile yaşamak zorunda olan insan hep kendine yardım edenlerin gölgesinde kalır ve kendi kişiliğini kaybeder.

     Kazanç ve bereket bekliyorsak yorulmamız gerekmekte. Yaptığımız iş her neyse hakkını vererek ve olması gerektiği biçimde yaparsak rahmet kendiliğinden gelecektir. 

1 yorum:

Deneme