Hayvan Çiftliği


Kitabın Adı: Hayvan Çiftliği
Yazarı: George Orwel
Sayfa: 149
Yayınevi: Can Yayınları
Çeviren: Celal Üster


Ana Kahramanlar:

Boxer
Clover
Bay Jones
Snowball
Bay Frederick
Napolyon

Kitap bir çiftlikte yaşayan hayvan kadrosu etrafında şekillenmiştir. Çiftlik sahibi Bay Jones’in kendini içkiye vermesi ve çiftlikteki hayvanlara eski özeni, ilgiyi göstermemesi, onları aç bırakması, kırbaçla zarar vermeye başlaması ile hayvanlar dayanamaz. Koca reis adı verdikleri domuzun etrafında toplayarak, onlara özgür olabileceklerini, kendilerini yönetebileceklerini, sadece kendi için ekip-biçeceklerini fikrini aşılamış ve bu fikirde çiflikteki tüm hayvanların hoşuna gitmiştir. Koca reis öldükten sonra hayvanlarbeylik çifliğinde isyan çıkararakbay cones, eşi ve diğer çalışanları çiflikten atmışlar ve çifliğin yeni sahipleri oldular.  7 emir adı verdikleri kanunları sıralayarak eşit, sosyal bir düzen kurdular. Başlangıçta her şey çok güzeldi fakat daha sonraları için içine iktidar hırsı girince işin rengi değişti.  Zamanla kulisler kurularak, gizli anlaşmalar yaparak eşitlik bozuldu.Üst bir zümre meydana geldi.
Çifliği ele geçirdeklerinde 7 madde yayınlamışlardı burada bütün hayvanların eşit olacağı yazıyordu fakat zamanla bu madde yozlaşarak şu hali aldı;

Bütün hayvanlar eşittir
Ama bazı Hayvanlar öbürlerinden daha eşittir.

Başlangıçta güxel ideallerle yapılan devrimin eşitliği ortadan kaldırarak iktidar hırsı ile ne hale geldiğini açık açık görmekteyiz.

Daha sonra yönetimi tamamen ele geçiren domuzlar, bir zamanlar onlara eziyet eden, kırbaçlayan, isyana yol açan insanlarla ilişkilere, ticarete başladılar. İnsanlarla aynı masaya orurark eğlenenleri gören gerçek dava insanı üreten hayvanlar masada ki domuzlar ile insanlar arasında hiç fark olmadığını gördüler.

Siyasi bir düzeni eleştiren bu kitap aslında iktidar hırsının menfaatlerin nelerin önüne geçeceğini gösteren eşsiz bir kitaptır.  Bir solukta okuyacağınız bu kitap sizin hayata ve insanlara olan bakış acınızda önemli bir deneyim sunacaktır.

4 yorum:

  1. Çok teşekkür ederim. Çok faydalı oldu :)

    YanıtlaSil
  2. Haleeeeeee seni seviyorum öslslslslslele

    YanıtlaSil
  3. Kendim yazmak için güzel bir örneğe ihtiyacım vardı teşekkürler :)

    YanıtlaSil

Deneme