Rüzgar eken fırtına biçer

             İnsan toplum içinde yaşayan sosyal bir varlıktır. Gün içerisinde evde, okulda, iş yerinde çeşitli sorunlarla karşılaşır; bazen bu anlaşmazlıklar tartışma boyutuna kadar vardırılabilir. "Rüzgar eken fırtına biçer atasözü" verdiğimiz tepkilerde ölçülü olmamız gerektiğini, ağzımızdan çıkan sözler ve yaptığımız davranışların karşımızdaki tarafından fazlasıyla karşılık bulabileceğini anlatmaktadır.

"Keskin sirke küpüne zarardır." atasözünü hepimiz biliriz. Yani düşünmeden hareket eden insanlar sonunda kendilerine zarar veren işler yapmış olurlar. Kişisel gelişim uzmanı bir yazar "insan beyni verimli bir tarla gibidir; sevgi ekerseniz beyninizde sevgi tarlaları, kaygı ekerseniz kaygı tarlaları oluşur" der. Düşüncelerimizi nasıl yönlendirirsek beynimizde o yönde çoğaldığı gibi davranışlarımızda nasıl olursa karşılaşacağımız tepkilerde aynı yönde olur. Güzel sözler söyleyen, muhatabı olduğu kişilere nazik davranan insanlar bu davranışlarının karşılığını daha fazla güzel sözle ve daha nazik davranışlarla görür. "Rüzgar eken fırtına biçer" atasözüne muhatap olmamak için ne yapmamız gerekir peki? Bu sorunun cevabı Abraham Lincoln'ün şu sözünde saklı: "Birisiyle tartışacağım zaman vaktimin üçte birini  ne söyleyeceğimi düşünmeye; üçte ikisini ise tartışacağım kişinin ne söyleyeceğini düşünmeye ayırırım."  sözlerimizi tartarak söylediğimizde karşımızdakilerden de aynı şekilde düşünülmüş sözler duyarız.

İnsanlar farklı farklı  karakterlerdedir. kimisi çok sabırlıdır, kimisi çok alıngan, kimisi çok neşeli, kimisi de çok sabırsızdır ve anında parlayabilir. işte bu atasözünde bahsedilen kişiler çok çabuk parlayan ve anında düşünmeden ağzına geleni söyleyen insanlardır. Tabi ki anında ağzına geleni söyledikleri için karşılarındaki insanları rencide ederler ve onlar da doğal olarak bu tip insanlara onun sözlerinden daha sertiyle karşılık verirler.
Toplum içinde yaşıyorsak söz ve davranışlarımıza azami dikkat etmemiz gerektiğini  insanlara sert sözler söylediğimizde "rüzgar ektiğimizde fırtına biçeceğimizi unutmamalıyız.

2 yorum:

Deneme