Cumhuriyet’in İlk Sabahı Kitabında Geçen Alıntılar

 

Cumhuriyet’in İlk Sabahı Kitabında Geçen Alıntılar


Kitabımızın kahramanı olan çocuk Birinci Dünya Savaşı yıllarında annesi ile yaşar, babası cephede şehit düşmüştür ama yine de babasının geleceğine olan umudu kaybolmamıştır. Savaş yıllarını, umudu, birlik ve dayanışmayı anlatan harika bir eserdir.

Kitapta geçen alıntılar şunlardır:

"Atatürk Türkiye'si bozkırın ortasındaki bir ışıltıdır."

"Ben bir kere bindim," dedi hocamız. "Tren giderken yolda bir çeşme gördüm. Trenden atladım, indim. Abdest aldım, elimi yüzümü yıkadım, sonra trenin peşinden koşup yetiştim, tekrar bindim. O kadar yavaş işte bizim trenlerimiz," dedi. Hepimiz buna güldük. Ama hocamız "Gülmeyin, bu trenler askerlerimize silah taşıyor, daha hızlı olmaları lazım. Düşmanın treni bile hızlı, hem silahları, mermileri çok hem askerleri tok hem de trenleri hızlı," dedi. Sonra hepimiz sustuk.”

“Babamın şehit olduğunu o gün tüm satıcı arkadaşlara söyledim. Kimse üzülmedi. Hepimiz şehit çocuğuyduk. Neredeyse hiçbir çocuğun babası yanında değildi, hepsi cephedeydi. Hakkı'nın babası gibi gazi olup dönenler de vardı. Ben de babamın geri dönmesini isterdim, varsın gazi olsun.”


“Elalem kimdi bilmiyordum, ama her kimse annem ondan çok korkuyordu. Hep evde oturuyor, hiç dışarı çıkmıyordu.”

"Mustafa Kemal Atatürk cephede bile kitap okuyacak kadar gerçek bir kitap tutkunudur. Binlerce kitap okumuştur. Okuduğu bilinen kitap sayısı 4.300'den çoktur."

"Vatanın kurtulması mı daha önemli, çocukların iyileşmesi mi, sen söyleyiver!" dedim. "İkisi de önemli," dedi annem. "Nasıl ki vatansız çocuk olmazsa, çocuksuz da vatan olmaz. İkisi de önemli, ikisine de sevin, sevinmek parayla mı?"

“Ben evde ne istesem annem "Hele savaş bitsin" diyordu. Ben de yapacağım her şey için "Hele savaş bitsin" diyordum. Ama Mustafa Kemal öyle değildi, yapacakları için hiçbir zaman savaşın bitmesini beklemiyordu.”


“Babamı cephede gördünüz mü? -Cephedeki tüm babaları gördüm ben. Senin baban bundan böyle Cumhuriyet’tir çocuk.”

“Babamı cephede gördünüz mü? -Cephedeki tüm babaları gördüm ben. Senin baban bundan böyle Cumhuriyet’tir çocuk.”

“Mustafa Kemal Paşa mı istemiş? Şiir yarışması mıymış? Savaşın ortasında? (...) Mustafa Kemal Paşa ne yapacakmış ki şiiri? " (...) hani analarımız bizi uyuturken şarkı, türkü söylüyorlar ama uyandırırken bir şey demiyorlar. Bence bu uyandırma şarkısı gibi bir şey. Hani herkes uyansın, herkes birlik olsun, birbirine sarılsın, kocaman bir ordu olsun diye. "

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme