Aşık Veysel’i Tanıtan Kısa Bir Konuşma Hazırlayınız

 

 Aşık Veysel’i Tanıtan Kısa Bir Konuşma Hazırlayınız


Aşık Veysel Şatıroğlu, Sivas’ın Şarkışla ilçesinin Sivrialan Köyü’nde dünyaya gelmiştir. Çocukluğunda geçirdiği çiçek hastalığı yüzünden gözlerini kaybetmiştir. Âşık Veysel, gerçek adıyla Veysel Şatıroğlu, Türk halk ozanı ve şairdir. Afşar boyunun Şatırlı obasına mensup olan Veysel Şatıroğlu, Gülizar ve Ahmet Şatıroğlu çiftinin çocuklarından biridir. Büyük halk ozanı Aşık Veysel şiirlerinde sevgi, hoşgörü, vatanseverlik, birlik, beraberlik, dayanışma, dünyanın geçiciliğine değinmiştir.

 

Sevgili öğretmenim, değerli dinleyiciler,

Türkiye'de  aşıklık geleneğinin en önemli temsilcilerinden birisi olarak kabul gören Veysel, Türkçeyi  yalın ve güçlü şekilde kullanan isimlerden birisi olarak kabul edilmektedir. Aşık Veysel yukarıda da bahsettiğim gibi şiirlerinde insan, yurt, tabiat sevgisini dile getirmiştir. Ankara ve İstanbul radyolarında program yapmıştır. Köy Enstitüleri’nde saz ve halk türküleri dersleri vermiştir. Ahmet Kutsi Tecer tarafından edebiyatımıza kazandırılan büyük ozan Aşık Veysel şiirlerinde sade bir Türkçe kullanmıştır. Şiirleri; Dostlar Beni Hatırlasın, Sazımdan Sesler, Değişler adlı şiirleridir.

 

Aşık Veysel şu sözleri ile gönlümüze taht kurmuş ve halkı tarafından unutulmayacak olan büyük şairdir.

“Dünyaya gelmemde maksat ne idi: Bir sadık dost.”

“Seversin, alırsın, karın olur Seversin, alamazsın, karasevdalın olur.”

“Aldanma cahilin kuru lafına kültürsüz insanın kulu yalandır. Hükmetse dünyanın her tarafına arzusu hedefi yolu yalandır.”

“Allah birdir Peygamber Hak. Rabbül alemindir mutlak. Senlik benlik nedir bırak. Söyleyim geldi sırası. Kürt’ü Türk’ü ve Çerkes’i. Hep Adem’in oğlu kızı. Beraberce şehit gazi. Yanlış var mı ve neresi? Bu muhteşem sözlerin sahibidir Aşık Veysel. Şair ile anlatacaklarım bunlardır. Dinlediğiniz için teşekkür ediyorum.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme