Yardımlaşmak

 İnsanoğlu varoluşundan günümüze kadar çok çeşitli evreler geçirmiştir. Bu evreler içerisinde insanların en çok etkileşim içerisinde oldukları şey yine bir başka insandan başkası değildir. Uygarlıkların gelişmesinde, büyük devletlerin kurulmasında, sosyal düzenin sağlanmasında, ideal bir toplum oluşturma çabası içinde her zaman başka insanların yardımına ihtiyaç duymuştur. İşte varoluştan günümüze sürekli devam eden bu yardımlaşma insanlığın gelişmesinde büyük rol oynamıştır.

Yardımlaşmak dediğimizde aklımıza birden çok şey gelebilir. Örneğin bir işi yapmak, bir konuda fikir danışmak gibi. Ama özüne baktığımızda yardımlaşma;  zor bir durumdan diğer insanlarla birleşerek o zor durumun atlatılması diye tarif edebiliriz. Şimdi hatırlayalım hiç işin içinden çıkamadığınız, fiziksel olarak gücünüzün yetmediği ve ya akli olarak anlayamadığınız bir konuda bir başkası veya başkalarından destek aldınız mı? Eminim ki bu desteği almışsınızdır. İşte aldığınız bu destek size uzatılan bir elin yardımından başka bir şey değildir. Örneğin Bir ev yapacaksınız. Tek başınıza bunu yapmaya kalksanız hem çok zamanınızı alır, hem aşırı yorulursunuz hem de belki istediğiniz güzellikte olmaz en kötüsü de hedefinize ulaşamadan yarıda bırakır ve yitip giden emekleriniz arkasından sadece bakakalırsınız. Ama düşünün Bir ev yapacaksınız ve birçok insan size yardıma gelmiş. Kimisi ağaç getiriyor kimisi tuğla, kimisi harç yapıyor, kimisi örüyor. Yapılan iş emin olun ki hem daha kısa sürede bitecek hem de fazla yorulmadan iş yarım kalmadan tamamlanacak. İşte yardımlaşmanın ne kadar önemli olduğunu görmekteyiz.

Yardımlaşmak özellikle Anadolu kültüründe önemli bir yere sahiptir. Anadolu’da imece dediğimiz bu usul eski Türk devletlerinde, milletlerinde toplumsal hayata yön veren bir olgudur. Lonca dernek, vakıf ve benzeri teşkilatlar kurularak toplumda yardımseverliği aşılayan kurumların sıkça bulunması da Anadolu insanının yardımlaşmaya ne kadar önem verdiğini gözler önüne sermektedir.

Yukarıda örneklerde de ifade ettiğimiz gibi yardımlaşmak toplumsal hayatı düzenleyen en önemli olgulardan birtanesidir. Onun içindir ki ne zaman darda, zorda kalan bir insan görsek hiçbir zaman emeğimizi esirgememeliyiz. Bedenen gücümüz yetmiyorsa bile fikren ona destek olabilir; fikren dahi gücümüz yetmiyorsa onun yanında olduğumuzu bile belirterek onu motive edebiliriz. Unutmayalım ki bizlerde her zaman başkalarının yardımına muhtaç olabiliriz.Şunu da unutmayalım ne demiş atalar “Ne verirsen elinen o gelir seninlen) Yapılan her iyilik muhakkak kazancını verir.

1 yorum:

Deneme