Bin Bilsen de Bir Bilene Danış

     “Bin bilsen de bir bilene danış” atasözü insanların bir konu ile ilgili ne kadar bilgisi olsa da başka birinin de fikrini almasının faydalı olacağı anlamına gelmektedir. Bilgi öyle bir büyük denizdir ki ucu bucağı yoktur. Bu yüzden herkesin her şeyi bilmesi mümkün değildir.

     Uzmanlık alanımız olan konularda bile bazen çok ayrıntı noktalar olur ki kaçırabiliriz. Bu yüzden hiçbir zaman ben her şeyi bilirim havasında olmamak gerekir. Her zaman başkalarından da bir şeyler öğrenebilirim mantığı ile hareket etmeliyiz ki her zaman kendimizi daha ileriye taşıyabilelim. Mesela bazı insanlar çok pratik zeka olur. Bir işi yaparken eksik bir malzeme varsa hemen onu başka bir malzeme kullanarak telefi edebilir. Ya da zor işlerin hemen kolay bir yöntemini fark eder. Hepimizin çevresinde bu tarz insanlar vardır. Ve bir çoğu da çok fazla eğitim bile almamış olabilir. bu sebeple her insana bize neler katabilir gözü ile bakmalıyız.

     Bazı insanlar vardır ki tabiri caizse burnu havada, benden iyi kimse bilmez dercesine hareketleri var. Bu tür insanlar çoğu zaman kibirleri yüzünden birilerine danışmayı zayıflık olarak kabul ederler. Sanki birilerine bir şey sormak onun yetersiz olduğu düşüncesine sevk edecektir insanları. Ama bu son derece yersiz bir düşüncedir.

     İnsanlar olaylara farklı farklı pencerelerden bakabilir. Birimizin görmediği bir ayrıntıyı diğerimiz fark edebilir. Onun için ne kadar bilgili, yetenekli ve becerikli de olsak yanıbaşımızdaki insanların görüşünü de almaya gayret göstermeliyiz. Aksi takdirde belki yaptığımız işi bitirebiliriz ama kendimizi çok fazla da yıpratıyor olabiliriz.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme