Doğru Ve Güzel Konuşmanın Birey Ve Toplum Hayatındaki Önemi Hakkındaki Düşüncelerinizi Açıklayınız

Doğru Ve Güzel Konuşmanın Birey Ve Toplum Hayatındaki Önemi Hakkındaki Düşüncelerinizi Açıklayınız

Konuşmak insanoğlunu diğer tüm canlılardan ayıran en önemli vasfıdır . Konuşma yeteneği sayesinde insan hem bireysel olarak hem de toplum içerisinde isteklerini , beklentilerini , düşüncelerini başkalarına aktarma olanağı bulmuş olur . Tabi ki yalnızca konuşma yeteneğine sahip olarak dünyaya gelmiş bir insan olmak bu yeteneğimizi en iyi şekilde kullandığımız anlamına gelmiyor . Bazı insanlar konuşmaları ile insanları etkileyebilirken bazıları da vardır ki konuştukça daha fazla zarar verir .

Güzel ve doğru konuşma becerisine sahip insan etrafındaki insanları etkiler , onları kendi düşüncelerine yaklaştırmayı başarır ; doğru ve güzel konuşması sayesinde insanların takdirini ve beğenisini kazanır . İnsan ne kadar güzel duygulara ve düşüncelere sahip olursa olsun bu duygu ve düşünceleri güzel bir dil ile ifade edemediği sürece insanlar tarafından yanlış değerlendirilme ihtimali yüksektir .

Konuşurken öncelikle dilin kurallarına uymayı bilmeliyiz . Yoksa söylediklerimizden farklı anlamlar çıkarılabilir . Her kelimeyi kendi anlamına uygun olarak , vurgu ve tonlamaya uygun olarak kullanmalıyız . Konuşurken gereksiz sesler çıkarmadan , akıcı ve etkili bir üslup kullanmalıyız . Bunlar konuşmanın şekli boyutudur . Bir de nezaket boyutu vardır ki o da karşımızdakini rencide etmeden , küçümsemeden konuşmaktır . Buna dikkat çekmek için Yunus Emre " Söz ola kese savaşı , söz ola kestire başı demiştir . "

Kısacası doğru ve güzel konuşmayı beceren insanlar toplum içerisinde sevilir ve saygı görür . Düşüncelerine değer verilir ve insanlar böylesi insanlarla bir araya gelmekten mutluluk duyar. Bu nedenle her zaman " Sesimizi değil , sözümüzü yükseltmenin " gayreti içerisinde olmalıyız .

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme