Suçların Önlenmesinde Yasalar Etkilidir Konulu Münazara Yazınız .

Suçların  Önlenmesinde Yasalar Etkilidir Konulu Münazara Yazınız .

İşlenmiş olan  açık ya da gizli olan her suçun mutlaka bir cezası olacaktır .  Devlet suçların önlenmesi için üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmek için birtakım yasalar ( kanunlar) çıkarmış  ve bu şekilde suçların daha çok işlenmesinin önüne geçilmek istenmiştir . Elbette suçların önlenmesinde  yasalar etkilidir .  Çünkü yasalar sayesinde suçlar daha aza inmektedir . Suçlar daha aza indiği için  toplumun huzuru da artmakta ve toplumda kargaşa yaşanmamaktadır . Eğer devlet tarafından suçların engellenmesi için yasalar oluşturulmamış olsaydı herkes kafasına göre istediği suçu işler ve herhangi bir ceza almadan da sokakta elini kolunu sallayarak gezerdi .

İşte  bunların  ve  kötü olayların olmaması için de devreye kanunlar yani yasalar girmiştir . Çıkarılan yasalar sayesinde devlet gerekli olan yaptırımını koymuş ve böylece yasalar suçu daha aza indirgemiştir . Mesela  çevrenizde bir kavga oluyor  kavgayı , şiddeti seven bir kişi hiç bir günahı olmayan masum bir insana zarar verecek davranışlarda bulunarak o kişiyi yaralıyor .  Peki sizce bu kişi  serbest kalıp daha fazla insan yaralamaya ya da öldürmeye devam mı etsin ? Yoksa devletin polisleri onu kolundan tuttuğu gibi hapse mi atsın? Elbette bu kişi  cezasını çekmeli ve kanunda belirtildiği gibi hapis cezasına mahkum bırakılmalıdır . Böylece bu kötü davranışlara sahip olan kişiye özenen  birtakım kimseler de devletin bu kişiye verdiği cezadan dolayı herhangi bir eyleme girişemezler ve herhangi bir kimseye zarar veremezler . İşte bunun suçların önlenmesinde her zaman yasalar (kanunlar) daha etkilidir ve etkili olmaya da devam edecektir .  Diğer bir örnek verelim . Mesela yolda araba ile giden bir genç hız yapmayı  çok seven biri olsun . Karşıdan gelen bir arabaya çarpsın . Karşıdan gelen aracı kullanan  kişi araçta tek olsun . Arabayı süren gencin yanında ise arkadaşı olsun. İkisi birden masum kişiye zarar vermeye başlasın ve o kişinin  zarar görmesine neden olsunlar . Yasalar olmasaydı bu kişiler hiçbir ceza almaz ve bu davranışları yapmaya daha çok devam eder ve toplumda huzur ve güven diye bir şey kalmazdı .


Bunun için  devletin koyduğu yasalar her zaman var olmalı ve bu yasalara uymayanlar da gerekli olan cezalar yine devlet eliyle verilmelidir. 

2 yorum:

  1. İşlenmiş olan açık ya da gizli olan her suçun mutlaka bir cezası olacaktır . Devlet suçların önlenmesi için üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmek için birtakım yasalar ( kanunlar) çıkarmış ve bu şekilde suçların daha çok işlenmesinin önüne geçilmek istenmiştir . Elbette suçların önlenmesinde yasalar etkilidir . Çünkü yasalar sayesinde suçlar daha aza inmektedir . Suçlar daha aza indiği için toplumun huzuru da artmakta ve toplumda kargaşa yaşanmamaktadır . Eğer devlet tarafından suçların engellenmesi için yasalar oluşturulmamış olsaydı herkes kafasına göre istediği suçu işler ve herhangi bir ceza almadan da sokakta elini kolunu sallayarak gezerdi . İşte bunların ve kötü olayların olmaması için de devreye kanunlar yani yasalar girmiştir . Çıkarılan yasalar sayesinde devlet gerekli olan yaptırımını koymuş ve böylece yasalar suçu daha aza indirgemiştir . Mesela çevrenizde bir kavga oluyor kavgayı , şiddeti seven bir kişi hiç bir günahı olmayan masum bir insana zarar verecek davranışlarda bulunarak o kişiyi yaralıyor . Peki sizce bu kişi serbest kalıp daha fazla insan yaralamaya ya da öldürmeye devam mı etsin ? Yoksa devletin polisleri onu kolundan tuttuğu gibi hapse mi atsın? Elbette bu kişi cezasını çekmeli ve kanunda belirtildiği gibi hapis cezasına mahkum bırakılmalıdır . Böylece bu kötü davranışlara sahip olan kişiye özenen birtakım kimseler de devletin bu kişiye verdiği cezadan dolayı herhangi bir eyleme girişemezler ve herhangi bir kimseye zarar veremezler . İşte bunun suçların önlenmesinde her zaman yasalar (kanunlar) daha etkilidir ve etkili olmaya da devam edecektir . Diğer bir örnek verelim . Mesela yolda araba ile giden bir genç hız yapmayı çok seven biri olsun . Karşıdan gelen bir arabaya çarpsın . Karşıdan gelen aracı kullanan kişi araçta tek olsun . Arabayı süren gencin yanında ise arkadaşı olsun. İkisi birden masum kişiye zarar vermeye başlasın ve o kişinin zarar görmesine neden olsunlar. Yasalar olmasaydı bu kişiler hiçbir ceza almaz ve bu davranışları yapmaya daha çok devam eder ve toplumda huzur ve güven diye bir şey kalmazdı .
    Bunun için devletin koyduğu yasalar her zaman var olmalı ve bu yasalara uymayanlar da gerekli olan cezalar yine devlet eliyle verilmelidir. burdan kopyalaya bilirsiniz

    YanıtlaSil

Deneme