Suçların Önlenmesinde Değerler Etkilidir Konulu Münazara Yazınız .

Suçların Önlenmesinde Değerler Etkilidir Konulu Münazara Yazınız .

Toplumun değerleri , örf ve  adetleri , gelenek ve görenekleri , ahlaki kuralları gibi kurallar suçların önlenmesinde etkilidir . Çünkü bu  kurallar  toplumun temel değerleri arasında yer almaktadır . Burada da aileye ,  toplumun temeli olan aile yapısına çok büyük görevler düşmektedir . Ailede anne ve baba toplumun temel değerlerini iyi  bilir ve bunları yaşatırlarsa o ailede büyüyen çocuklarda  eğitimli , bilgili , değerlerine sahip çıkan çocuklar olur .  Bu değerlere sahip çıkılan bir toplumda ise suç işlenmesi diye bir  kavram bile olmaz .  İnsana ya da diğer canlılara zarar vermenin   çok yanlış bir şey olduğu toplum bireyleri tarafından bilinirse  o toplumda yaşayan bireyler de insancıl olur .  Suçların önlenmesinde tabi ki de değerler etkilidir .

Yani kişi temel eğitimi , insanlığı ilk olarak ailesinden öğrenecek , yaşadığı toplumdan öğrenecektir .  Mesela devlet işlenen her suçu  ve suçu işleyeni hemen tespit edemeyebilir . Ya da cinayet işleyen ya da başka suçlar işleyen insanlar hiçbir iz bırakmadan  bu kötü , ahlaki olmayan  eylemlerine başka yerde, başka türlü de devam etmeye çalışırlar . Oysaki bu cinayeti işleyen kişiler sağlıklı bir toplumda yetişmiş olsaydı ,  örnek bir çevrede yetişmiş olsaydı ve temel değerleri kazanmış biri olsaydı bu kişi asla bir başka canlıya zarar vermeyecekti . Bunun için toplumdaki örf ve adetlerimize sahip çıkılmalı , gelenek ve göreneklerimiz yaşatılmaya devam edilmeli , toplumda bir başka insana ya da bir başka canlıya  verilen en ufak bir zarar bile kınanmalı ve bu zarar asla kabul edilmemelidir .  Değerlerimizi içselleştirmeli ve  bunları hayatımızda uygulamak için yaşamaya devam etmeliyiz . Mesela suç işleyen biri devlet tarafından yakalanamamış ya da suçu kanıtlanamamış olabilir . Peki bu kişiyi kendi ile başa bıraktığımızda ya da kendi vicdanı ile baş başa kaldığında sizce gece yatağına huzurlu bir şekilde gidecek midir ? Gidemeyecektir tabiki de . Çünkü yaptığı kötü davranışlar onun aklına gelecek ve onun peşini bırakmayacak , gece rüyalarına bile girecektir.


İşte böyle olumsuzluklar yaşamamak için temel değerlerimizi iyi bilmeli , iyi kavramalıyız. Suçların önlenmesinde yasalara ihtiyaç duyulmamalıdır . 

1 yorum:

Deneme