Denize Düşen Yılana Sarılır Atasözü İle İlgili Kompozisyon

Denize Düşen Yılana Sarılır Atasözü İle İlgili Kompozisyon

Zor duruma düşen insanlar öyle bir zaman gelir ki hiçbir çıkış yolu bulamadığı için normal zamanda asla yardım istemeyeceği birinin bile kapısını çalmak zorunda kalabilir . Yokluk ve çaresizlik maalesef insanı düşmanından bile medet umar hale getirebilir . "Denize düşen yılana sarılır atasözü" 2. Mahmud döneminde  söylenmiş  bir atasözüdür. Kavalalı Mehmet Ali Paşa Mısır valisiyken iyice güçlenip de İstanbul'a doğru harekete geçince çaresiz kalan 2. Mahmut Ruslardan yardım istemek zorunda kalır . 

Vezirleri düşmanlarından yardım istediklerini hatırlatınca da " Ne yapalım denize düşen yılana sarılır " der ve o günden beri zor durumda kalıp da en olmadık insanlara bile muhtaç kalınan durumları anlatmak için bu söz kullanılır .

Hepimizin hayatında dönem dönem büyük sorunlar yaşadığımız anlar olur . Böylesi zamanlarda en yakınlardan başlayarak yardım isteriz ama öyle zamanlar olur ki onlardan bile gerekli yardımı alamayabiliriz . Böylesi durumlarda çaresiz kalan insan istemeye istemeye de olsa hiç  hoşlanmadığı  insanlardan yardım ister. Çaresizlik çok zor bir şeydir . Çaresiz kalan insan sonradan "bunu nasıl yapabildi ?" diyebileceği şeyleri yapmak durumunda kalabilir . Mesela çok yüksek faiz oranları ile borç veren ve adlarına "tefeci" denilen kişilerin , insanların çaresizlik sonucu başvurdukları bir yılan gibidirler .

Çaresizlik zor bir imtihandır . İnsan eli kolu bağlandığında en olmayacak kişilere ya da yollara başvurabilir . Böyle olunca da maalesef " Denize düşen yılana sarılıyor ."


0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme