Zahide'm Türküsünün Ortaya Çıkış Hikayesi

" Zahidem " Türküsünün Hikayesi

" Zahide kurbanım n'olacak halim/ Gene bir laf duydum kırıldı belim" dizeleri ile başlayan "Zahidem" türküsünü hepimiz biliriz . Bu türküyü yazan " Arap Mustafa " 1901 yılında Orta Hacı Ahmetli köyünde doğmuştur . Anne ve babasını henüz küçük yaşlardayken kaybetmiştir . İlk başlarda bir akrabasının yanında kalmış , daha sonralarında ise ise orda burda hayatını devam ettirmeye başlamıştır .

Mustafa'nın babası düğünlerde "Koca Oyunu " adı verilen oyunlarda Arap rolünü oynadığı için Mustafa'ya da babasından dolayı " Arap Mustafa " lakabı takılmıştır . Arap Mustafa 10 yaşındayken Yukarı Hacı Ahmetli köyünde Hacı Bürozadelerden Mehmet'in yanında ırgat olarak çalışmıştır . Büyüdükçe çalışkanlığı , yakışıklılığı , temiz giyimi , yiğitliği ile dikkat çeken bir delikanlı haline gelmiştir . Zamanla Arap Mustafa ağasının kızı Zahide'ye gönlünü kaptırmıştır . Fakat hem fakir olması hem de kimsesiz olması yüzünden bu sırrını açığa vuramamıştır .

Yirmisine gelip de askere gidince de aklı Zahide de kalmıştır . Köydeki dostlarından ara ara haber alan Arap Mustafa , Zahidenin başka biri ile bir hafta sonra evlendirileceğini duyunca dilinden bu meşhur dizeler dökülmüştür .


0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme