Edebiyat Mı Bilimi Etkiler Yoksa Bilim Mi Edebiyatı Etkiler ?

Edebiyat Mı Bilimi Etkiler Yoksa Bilim Mi Edebiyatı Etkiler ?

İlk bakışta bu nasıl bir tartışma diye düşünebilirsiniz ? Belki aklımıza bilim ve edebiyat bir birinden çok farklı alanlardır diye de geçebilir . Ama bilim ve edebiyat arasında önemli bir ilgi vardır . Bilimin eebiyatı , edebiyatın da bilimi etkilediğini rahatlıkla söyleyebiliriz . Yani her ikisi de bir birini etkilemektedir .

Jules Verne’nin Aya Yolculuk kitabı 1865 yılında yazılmıştır . Bu dönem henüz insanoğlu için Ay’a gitmek hayaldi . Bu eser bilim insanları için bir ışık olmuştur diyebiliriz . Ya da tarih ve psikoloji gibi bilimler de edebiyatı doğrudan etkilemektedir . Çünkü tarihi kaynakların verilerine dayanarak yazılmış harika romanlar bulunmaktadır . Ya da psikolojik temeller üzerine kurulmuş kitapların sayısı oldukça fazladır . Bilim alanındaki gelişmeler de edebiyatı etkilemektedir . En basit örnek olarak matbaanın bulunmasını verebiliriz . Matbaa bulununca edebiyat alanında da önemli gelişmeler sağlanmıştır . Kitap sayılarında artış ve edebiyata ilginin artması gibi .


Edebiyat ve bilim bir birini etkileyen iki alandır . Bilimsel gelişmeler edebiyatı , yaratıcı yazarların ortaya çıkardığı eserler de bilimin gelişimine katkı sağlamıştır .  

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme