Çok İyi Bildiğiniz Bir Fıkrayı Anlatın

Çok İyi Bildiğiniz Bir Fıkrayı Anlatın

Fıkralar kültürümüzün en önemli parçalarından biridir . Fıkralar sayesinde milletimizin kıvrak zekasını , olaylar karşısında verdiği tepkileri , geçmişten günümüze günlük hayatımızla ilgili ip uçlarını öğrenebiliriz . Şimdi sizlere bizim fıkra geleneğimiz içerisinde çok önemli bir yere sahip olan Nasrettin Hoca fıkralarından birisini anlatacağım .

Vaktiyle hocanın yaşadığı yerde Subaşı adı verilen yöneticilerden birisinin eşeği kaybolmuş . Tüm ahali Subaşı'nın eşeğini bulabilmek için adeta seferber olmuş . Herkes alelacele , bir an önce eşeği bulabilmek için her yeri arıyorlarmış . Hoca bu telaşlı kalabalığı görünce " hayrola ne arıyorsunuz ? " diye sormuş . Ahali de durumu anlatmış ve Hoca'ya da bir yer göstermişler ve sen de o tarafta ara demişler . Peki diyen Hoca söylenilen yere doğru gitmiş ve türkü söyleye söyleye sağa sola bakınıyormuş . Hocayı görenler " Hocam böyle eşek mi aranır ? " demişler . Hoca'nın türkü söyleyerek eşek aramasını umursamamak olarak yorumlamışlar . Hoca da ahalinin bu tepkisi üzerine " Eee, el elin eşeğini türkü çağırarak arar . " demiş .


Nasrettin Hoca bu fıkrada bizlere bir insanın başına gelen bir sıkıntının başkaları için aynı önemde olmadığını anlatmak istemiştir . Yani maalesef kişi kendi başına gelse çok üzüleceği bir olayı başka biri yaşadığında aynı şekilde üzülmemekte ve kaygılanmamaktadır .  

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme