Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı Kitap Özeti

Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı Kitap Özeti

Kitabın Adı : Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı
Kitabın Yazarı : Stephen R. Covey
Yayın Evi : Varlık Yayınları

Kitabın Özeti :
Alışkanlıklarımız karakterimizi oluşturur . Bir insanın bir şeyin alışkanşık haline gelmesini istiyorsa bilgi , beceri ve arzuyu bir araya getirebilmelidir .
Etkili İnsanların 7 alışkanlığı kitabında bahsedilen alışkanlıklar ve özellikleri şu şekildedir :

1. Alışkanlık : "Proaktif Ol "
Proaktiflik insan olmak kendi hayatımızdan sorumlu olduğumuz anlamına gelir . Etkili insan olumlu düşünür ve hareket eder yani hayatını bu yönde planlar . Tepkici insanlar ise gelip geçici şartlara göre , değersiz , durumlara göre hareket eder .

2. Alışkanlık : Sonunu Düşünerek İşe Başla :
İnsan dünyanın gelip geçici olduğunu unutmamalı ve her işini bu gerçeği aklına getirerek yapmalıdır . İnsan " nereye gidiyorum " sorusuna tatmin edici bir cevap bulabilirse şuan nerede olduğunu da iyi değerlendirebilir .

3. Alışkanlık : Önemli İşlere Öncelik Ver :
Zamanı etkili kullanmak için önceliklerin belirlenmesi ve işlerin buna göre organize edilmesi gereklidir . Etkili insan enerjisini önemli işler üzerinde yoğunlaştırır . Tepkici insan ise kısa vadeli projeler , krizler ile enerjisini tüketir .

4. Alışkanlık : Kazan / Kazan Diye Düşün :
Kazan / kazan mantığıyla hareket eden insanlar iş birliğine önem ve değer verirler . Kazan / kaybet mantığıyla hareket eden insanlar içinse hayat daima rakipleri alt etmeye dayalıdır .

5. Alışkanlık : Önce Anlamaya Çalış Sonra Anlaşılmaya :
İnsanlar genel olarak önce anlaşılmayı ister . Ya konuşurlar ya da konuşmaya hazırlanırlar . Oysa etkili iletişimin birinci koşulu karşımızdakini iyi dinlemektir . Yani iletişimde empati ile hareket etmek gerekir .

6. Alışkanlık : Sinerji Yarat :
İki tahta parçasının ayrı ayrı taşıyabileceği yükün ağırlığı ile bir araya getirildiklerinde taşıyabilecekleri yükün ağırlığı aynı değildir . İşte bu sinerjidir . Sinerjinin özü birlikte hareket etmek ve biri diğerinin eksik yönlerini telafi etmektir .

7. Alışkanlık : Kendini Yenile :
İnsan fiziksel , sosyal , zihinsel ve ruhsal yönlerini sürekli yenilemelidir .


Bütün bu anlatılanların özeti şudur : Etkili insan "olgun" insandır . Bu prensiplere göre hareket eden bir insanın başarısız olma ihtimali yok denecek kadar azdır . 

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme