Toplumsal Kurallar İle İlgili Kompozisyon

Toplumsal Kurallar İle İlgili Kompozisyon

Toplum insanların biraya gelmesi ile oluşmuş bir yapıdır ve içerisinde çok sayıda insanı barındırır . Birbirinden farklı özelliklere , düşüncelere , yaşam tarzına sahip insanların bir arada sorunsuz bir şekilde yaşaması , karışıklıkların ve düzensizliklerin en az bir biçimde yaşanması için de bazı kurallara ihtiyaç vardır . Toplum bu kurallar sayesinde huzurlu bir biçimde bir arada yaşar .

Toplum düzenini sağlayan kuralların bir kısmı devlet tarafından belirlenirken bir kısmı da toplum içerisinde kendiliğinden ortaya çıkan yazılı olmayan kurallardır . Toplumsal kurallara uyulmaması eğer bu kural yazılı bir kuralsa devlet tarafından cezalandırılır . Eğer yazılı olmayan bir kural ise yani  toplumun gelenek ve göreneklerinden doğan , yüzyıllar içerisinde şekillenmiş kurallar ise bunlara aykırı davranan bireyler toplum tarafından hoş karşılanmaz . Mesela büyüklerin karşısında ayak ayak üzerine atmamak bizim toplumuzda önemsenen bir kuraldır . Birisi buna aykırı davranışta bulunursa topluluk içerisinde yadırganır ve hatta " saygısız " olarak bile nitelenebilir . Aynı şekilde topluluk içinde sakız çiğnememek  , büyükler konuşurken araya girmemek gibi tutumlar da toplumsal bir kural haline gelmiştir ve toplum bu davranışları yapanları hoş görmez .

Toplumsal kurallar toplumda uyum için vazgeçilmezdir . Bireyler de içlerinde bulundukları toplum ile barışık bir yaşam için bazı kuralları kabullenmeli ve bunlara uygun davranmalıdır .

1 yorum:

Deneme