Ulusal Egemenlik İle İlgili Kompozisyon

Ulusal Egemenlik İle İlgili Kompozisyon

Egemenlik yönetime hakim olmak demektir . Devletler bir kişinin egemenliğine , bir zümrenin egemenliğine ya da dini inançların egemenliğine dayalı gibi şekillerde yönetilirler . Türk milleti Cumhuriyet kurulmadan evvel tek kişinin egemenliğine dayalı bir yönetim biçimi ile idare edilmekteydi .

Osmanlı devleti Fransız İhtilali , Sanayi İnkılabı vb. gelişmelerin ardından çağa ayak uyduramadı ve Avrupa tarafından "Hasta Adam" olarak adlandırılmaya başladı . Daha sonra azınlıkların ayaklanmalarının ardından hızlı bir biçimde çözülme ve dağılma dönemine girdi . Böyle bir ortamda Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal liderliğindeki Türk milleti bizi bu topraklardan ebediyen atmak isteyen dış güçlere karşı bir ölüm kalım savaşı verdi ve bu savaştan galip olarak ayrıldı . Artık millet topyekun bir diriliş gerçekleştirmişti ve bu başarı yalnızca bir kişiye ya da bir zümreye ait değildi . İşte Mustafa Kemal bu yüzden yeni devletin millet egemenliğine dayalı olmasını istiyordu ve bu yüzden devletin yönetim şeklinin Cumhuriyet olmasına karar verildi .


23 Nisan 1920 tarihi milletimizin egemenliğe sahip olduğu ve kendi yöneticilerini kendilerinin belirleme kararı aldıkları bir tarih oldu . Bu tarihten sonra millet yöneticilerini kendi belirlemeye ve beğenmediklerini de belli bir süre sonra ülke yönetiminden uzaklaştırmaya başladılar . Milli egemenlik sayesinde nice köy çocukları , Anadolu'nun bağrından çıkan nice yiğitler bu ülkede başbakan ve cumhurbaşkanı olmayı başarmıştır . 

3 yorum:

  1. çok güzel bu yazıyla ilgili yarışma oldu ve ben bu yazıyı yazdım ve sonunda birinci oldum çooooooook güzelllll

    YanıtlaSil
  2. Ödevimde senden yardım aldım yardımın için deşekkürler

    YanıtlaSil

Deneme