Temizliğin Önemi İle İlgili Atasözleri ve Anlamları

Temizliğin Önemi İle İlgili Atasözleri ve Anlamları

Temizlik sağlıklı bir çevre ve sağlıklı bireyler için olmazsa olmaz aktivitelerden biridir . Vücudumuzun temizliği , yaşadığımız mekanların temizliği , sokaklarımızın temizliği bizlerin daha mutlu ve sağlıklı bireyler olmamızı sağlar . Hem dini inançlarımız hem de milli kültürümüz temizliğe büyük önem ve özen göstermemizi istemektedir . Bu yüzden atalarımız yüzyıllardır dilden dile dolaşan sözlerinin birçoğunda temizliğin önemini bizlere bildirmişlerdir . Temizliğin önemi ile ilgili atasözleri ve anlamları şunlardır :

- Aslan yattığı yerden belli olur : İnsanların kişiliği yaşadıkları mekanların durumu ile benzerlik gösterir . Temiz , düzenli , tertipli insanların yaşadıkları yerler de temiz ve düzenli olur ; düzensiz pis insanların yaşadıkları yerler de pis olur .

- Evini temiz tut misafir gelebilir , kendini temiz tut azrail gelebilir : İnsan her zaman yaşadığı yerleri temiz tutmalıdır . Çünkü aniden bir misafir gelebilir yine vücudumuzu da daima sürekli temiz tutmalıyız ölümün ne zaman geleceği de belli olmaz .

- Akan su yosun tutmaz : Hareketsiz , durgun su zamanla kirlenir , mikrop yuvası haline gelir . Ama akan su devamlı kendini yeniler . İnsanlar da akan su gibi olmalı ki üretken olsun , kötü düşüncelere kapılması , hep hayırlı işlerin peşinde koşsun .

- Temizlik imandandır : İbadetlerimizi yapabilmemiz için hem vücudumuzun hem elbiselerimizin hem de ibadet ettiğimiz yerin temiz olması gerekir . Bu yüzden imanı sağlam insanlar mutlaka temizliklerine dikkat ederler .


0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme