Çayın Toplum Hayatımızdaki Yeri Söyleşi

Çayın Toplum Hayatımızdaki Yeri Söyleşi

Çay Doğu Karadeniz Bölümü'nün Rize ilinde yetişen bir bitkidir . Toplanması , ekilmesi emek ister ve zahmetlidir fakat toplumumuz için çok önemlidir . Çünkü çay Türk toplumunun vazgeçilmez  bir içeceğidir .  Çay artık bizim için geleneksel hale gelmiştir . Tadı  ve kokusu ile bizi büyüleyen çay bizim için çok kıymetli bir içecektir . Özellikle de misafirliğe gidildiğinde ya da misafir geldiğinde , bir arkadaşın ile bir yerde buluştuğunda  , okulda , iş yerinde kısacası her yerde içtiğimiz tek içecektir diyebiliriz .

Başka ülkelere gittiğimizde çayımızın sıcaklığını ve tadını ararız . Çünkü en zor günlerin ve özlemli günlerin vazgeçilmez tadıdır çay . Beş bin yıllık bir geçmişe sahip olsa da çay  bize gelmesi ancak 19.yy da gerçekleşmiştir . Çay Türk yaşam kültürünün  ayrılmaz bir parçasıdır . Çay hem ucuz hem de tadı çok farklı olduğu için milletimiz tarafından çok sevilmiş ve bizlerde bağımlılık oluşturmuştur . Mesela düşünsenize sabah kalktığınızda sıcacık bir çay olmadan okula gidemezseniz değil mi ya da yediğiniz  yumurtanın , zeytinin , peynirin , böreğin tadı olur mu sizce ? Olmaz dediğinizi duyar gibiyim .  Tabi ki bunu herkes için söylemiyorum fakat genelimizin böyle olduğunu düşünüyorum .  Kimine göre çay boş vakti geçirme , kimine göre stresimi bir içiyim de atıyım ya da işten gelen bir kişi için yorgunluğumu bir çay içeyim de gideriyim demektir . Çünkü çay  artık kültürümüze girmiş ve geleneksel bir içeceğimiz olmuştur . İşte günlerde yapılan çaylar , ikindi çayı , akşam çayı gibi halkımız kendi adında isimler vermiştir çaya . Çünkü çay bizim hayatın tadını çıkaracağımız bir lezzetimizdir .  Özellikle de en çok siyah çayı içeriz çünkü onun tadı daha bir başkadır .


Çay bizim için samimiyet , dostluk ,  arkadaşlık demektir .  Misafirperverliğin , dostluğun simgesi haline gelmiştir çay artık .  Kültürel ve sosyal mekanların çoğunda artık kahve yerine çay daha çok tercih edilmektedir . Milletimiz için çay yemek yemek kadar , uyumak kadar hayati bir hal almıştır .

1 yorum:

Deneme