Üzümünü Ye Bağını Sorma Atasözü İle İlgili Kompozisyon Giriş, Gelişme, Sonuç

Üzümünü Ye Bağını Sorma Atasözü İle İlgili Kompozisyon Giriş, Gelişme, Sonuç

" Üzümünü ye bağını sorma " atasözü günümüzde hem olumlu mana da hem de olumsuz manada kullanılabilmektedir . Atasözümüzün asıl anlamı size sunulan ikramlar ya da imkanların kaynağını bilmeyi istemeniz her zaman doğru olmayabilir manasındadır . Ancak bu atasözündeki mana çıkış olarak olumlu iken günümüzde yanlış yollardan , yasal olmayan biçimlerde elde edilen kazançların kaynağı sorulduğunda da kullanılmaya başlanmıştır .

Üzümünü ye bağını sorma atasözündeki olumlu mana ise şudur . İnsanlar başkalarına yardımda bulunurken kimliklerinin açıklanmasını istemeyebilirler . Yaptıkları yardımın başkaları tarafından bilinmesi onları rahatsız eder . Bu şekilde düşünen insanlar yardım yapacakları zaman başka bir kanaldan yardımlarını ihtiyaç sahibine ulaştırırlar . İhtiyacı karşılanan kişi nereden geldiğini sorduğu zaman ona " üzümünü ye bağını sorma " denir . Çünkü bizim dini inançlarımızda bunu emreder . Sağ elin verdiğini sol el görmeyecek düşüncesi insanımızın bu şekilde bir atasözü kullanmasına vesile olmuştur .


İnsanlar bilmek , öğrenmek , anlamak ister ama bazen de fazla kurcalamamak gerekir . Eğer güvendiğimiz , inandığımız , haram yoldan kazanmayacağına inandığımız kişiler bizlere bir ikramda bulunuyorsa onun kaynağını çok fazla kurcalamaya gerek yoktur . Çünkü belki borç almıştır , belki yaptığı hayrı insanlara söylemek istemiyordur . Daha türlü sebepler de olabilir . 

3 yorum:

Deneme