Beyin Göçü İle İlgili Kompozisyon

Beyin Göçü İle İlgili Kompozisyon

Bir ülkede yetişen , eğitim gören  insanların belirli bir zaman sonra kendi ülkesinden ayrılarak başka bir ülkeye yerleşmesi ve bilgi , beceri , tecrübeleri ile o ülkeye hizmet etmeye başlamasına beyin göçü adı verilir . Beyin göçü özellikle az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli problemidir .

Beyin göçünün çeşitli sebepleri vardır . Az gelişmiş ülkelerdeki eğitimli insanlar üstün zekaları sayesinde büyük projeler üretir , çalışmalar yapar  ancak bunları hayata geçirecek ortamları bulamazlar  . Maddi ve manevi destekten yoksun olan insanlar çoğu zaman mecbur kalarak ülkelerini terk etmek zorunda kalırlar . Bir ülkede zaten nüfusun ancak yüzde ikilik bir kısmı üstün yeteneklidir . Bu insanlara sahip çıkılmadığı zaman , başka ülkelere gidip o ülkenin gelişimini ve güçlenmesini sağlamaya katkıda bulunurlar . Ülkemizde özellikle 60'lı yıllardan sonra artan bir durum olan beyin göçü ile birçok değerimizi kaybettik . Mesela NASA'da çok önemli görevler üstlenen Rizeli bir ilim adamı olduğunu biliyor muydunuz ?


Ülkemizin daha güçlü , daha müreffeh bir ülke olması için eğitime büyük önem vermeliyiz  . Kendi kaynaklarımız ile yetiştirdiğimiz insanların başka ülkelere hizmet etmemeleri için onlara çalışma ortamları yaratmalı ve maddi , manevi her türlü desteği vermeliyiz . 

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme