Ateşten Gömlek Romanının Kitap İncelemesi

Ateşten Gömlek Romanının Kitap İncelemesi


KİTABIN KONUSU:

İzmir’in işgali üzerine şehri kurtarmaya amaçlayan milli mücadele hareketlerinin hedeflerine nasıl ulaştığını anlatıyor.

 KİTABIN ÖZETİ:

 İzmir’in işgali sırasında Yunan kuvvetlerin , eşini ve oğlunu şehit etmeleri  üzerine önce İstanbul’a gelen ve yüreğindeki  Türklük şuuru  , mücadele kuvvetiyle İstanbullu gençlerin bilinçlenmesini sağlayan Ayşe’nin meydana çıkardığı  heyecana kapılan subaylar Anadolu’ya hareket ederler . Düzensiz birlikler halinde düşman askerleri ile savaşılmaktadır . Bu mücadelede Peyami çevirici , Ayşe ise hasta bakıcıdır .  


İhsan Ayşe'ye kendisini sevdiğini söyler ve evlenmek istediğini bildirir . Ayşe İhsan'a cevabını İzmir düşman işgalinden kurtulduktan sonra vereceğini söyler . Peyami de Ayşe'yi sevmektedir ancak o duygularını Ayşe'ye açamamıştır . İhsan cephede Ayşe ise mücadele devam ederken gittiği ileri hatlarda şehit olur . Kafasına aldığı bir kurşunla da Peyami hastanede can verir .


Doktorlar Peyami'nin ölümü üzerine onun notlarını incelediklerinde İhsan adında bir alay komutanı ve kolordu da çalışan Ayşe adında biri olmadığını fark ederler .



KİTABIN ANA FİKRİ:

Bir milletin bağımsızlığını kazanması için kadın-erkek demeden herkesin birlik beraberlik içerisinde kanının son damlasına kadar mücadele etmesi gerektiğidir .
           
           
KİTAPTAKİ OLAYLARIN VE ŞAHISLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ:

Peyami: İzmir’in işgali esnasında cephede çevirici olarak vazife yapar . Hariciye ( dış işleri ) memurudur. Çok duygusal bir yapısı olan Peyami Ayşe'yi çok sevmektedir .

Ayşe: Savaş sırasında cephede hasta bakıcı olarak vazife yapar . İzmir’in işgalinde milli bilinci uyandırmak için çok gayret gösterir . Çok hırslı ve hoş bir bayandır .

İhsan: Subay olan İhsan Sakarya Savaşı'nda şehit düşmüştür . Ayşe ile evlenmek isteyen İhsan onu çok sevmektedir .

              
KİTABIN YAZARI HAKKINDA BİLGİ:

               Meşrutiyet ve Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatının meşhur yazarlarındandır . Kitap okuma alışkanlığını çok küçük yaşlarda kazanan Halide Edip ilk başta Tanin gazetesinde yazmaya başlamış ve ilerleyen dönemlerde birçok gazetede makale, roman, sohbet ve hikaye türlerinde eserler yazmıştır . İlk romanlarında bireysel aşk temasını işlemiş, sonraki dönemlerde  belgeselci  ve toplumsal romanlara önem vermiştir.

               Başlıca romanları: Vurun Kahpeye, Sinekli Bakkal, Handan , Kalp Ağrısı ve Ateşten Gömlektir.

               Başlıca hikayeleri: Dağa Çıkan Kurt, Harap Mabetler,  İzmir’den Bursa’ya .

               Anı , tiyatro, çeviri ve düşünce  eserleri de vardır.



0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme