Vermezse Mabut Neylesin Sultan Mahmut Sözü İle İlgili Kompozisyon

Vermeyince Mabut Neylesin Sultan Mahmut Sözü İle İlgili Kompozisyon

Bazı insanlar vardır ki ne kadar çabalarsa çabalasın bir türlü işleri istediği gibi gitmez  . Önüne türlü fırsatlar çıkar ama hep son dakikada bir şeyler olur ve hedefine ulaşamadan işi bozulur . İşte " Vermezse mabut neylesin sultan Mahmut " sözü de bu gerçeği bize anlatmaktadır .

Bu atasözünün de bir ortaya çıkış hikayesi var . Hikaye uzun ama ben size özetle şöyle anlatayım . Çok bahtsız bir adam varmış . Bu adam hangi işe elini atsa bir aksilik olurmuş . Sultan Mahmut tebdili kıyafet gezdiği bir gün bu adamı tanımış ve yardım etmek için her gün bir tepsi baklava göndermiş ve her dilimin de altına bir altın koydurmuş . Ama adam biraz param olsun diye tepsiyi her gün bir Yahudi'ye satmış . Padişah durumu anlayınca böyle olmayacak diye adamı hazineye sokmuş ve al şu küreği ne kadar altın alırsan hepsi sana demiş adama ama adam heyecanla küreği ters daldırınca hiçbir şey alamamış . Bu sefer padişah götürün boş bir araziye bir taş alsın , taşı atsın nereye kadar atarsa o arazi onun olsun demiş . Bu sefer adam o taşı beğenmemiş , bu taşı beğenmemiş derken koca bir kayayı beğenmiş . Padişahın adamları taşı at ne kadar uzağa atarsan o kadar arazi sana demiş . Adam çaresiz atmaya çalışırken taş elinden kaymış ve kafasına düşmüş , oracıkta ölmüş . Bunu duyan padişah meşhur sözünü yani " Vermezse mabut neylesin sultan Mahmut " demiş .

Hikayede de olduğu gibi bazı insanlar doğuştan şanssızdır . Ne kadar da çalışsa çabalasa işler bir türlü iyi gitmez ve kader öylesi adamların yüzüne bir türlü gülmez . 

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme