Teknolojinin Eğitime Olumsuz Etkileri Nelerdir ?

Teknolojinin Eğitime Olumsuz Etkileri

Günümüz dünyasında teknoloji hızla ilerlemekte ve  daha da fazla gelişmekte , yeni teknolojik ürünler ortaya çıkmaktadır . Her ne kadar teknoloji hayatımıza birçok kolaylıklar getirmiş olsa da zararlarını da beraberinde getirmiştir .

Teknolojinin eğitime zararları şu şekilde açıklayalım: Öğrenciler  teknolojiyi amacı dışında kullandığı zaman bir sürü zaman kaybı yaşanacak ve amacı dışında kalan konular dikkatini çekecek ve  öğrenci dersle ilgilenmeyecek ve sonuçta da başarısız olacaktır .  Öğrenciler ders çalışmak yerine eğlenmek amacı ile teknolojiyi kullanmak isteyince , gündelik hayatındaki işlerini de aksatacak ve bu durum da kişiyi geriletecektir . Teknolojinin amacı dışında kullanılması kişide bağımlılık yapacak ve kişi ondan bir an olsun ayrılmak istemeyecek ve böylece hareket etme  etkinliği de azalacak ve kişi sağlık durumunu da tehlikeye atacaktır . Özellikle bilgisayar başında saatlerce duran bir çocukta  zamanla görme bozukluğu başlayacak , boyun ağrısı , bel ağrısı , ellerde uyuşma gibi fizik ve tedavi sorunları ortaya çıkacaktır . Birey çok fazla teknoloji ile vaktini geçirdiğinde sosyal yaşamı da bundan olumsuz etkilenecek ve  insanlar ile iletişimi azalacaktır . Örneğin; çocuk önceden okuldan gelince yemeğini yiyip  ödevini yaptıktan sonra dışarıya çıkar ve arkadaşları ile güzel oyunlar oynar ve doğanın da temiz kokusunu içine çekerdir . Ama şimdiki çocuklar baktığımızda okuldan gelir gelmez bırak yemek yemeyi hemen bilgisayarın başında soluğu almakta ve kendilerine ve çevresine de zarar vermektedir .

Bunun için teknolojiyi eğitimde bilinçli kullanmak gerekir . Burada en çok görev ana , baba ve öğretmenlere düşmektedir . Aile ve öğretmenler  öğrencileri bu konuda bilinçlendirmeli ve onların sosyal yaşamının yok olmasını izlememelidirler . Eğitimde teknoloji özne olmamalı , sadece amaca hizmet eden bir araç olmalıdır .


5 yorum:

Deneme