Spor Ahlakı İle İlgili Kompozisyon

Spor Ahlakı İle İlgili Kompozisyon

Spor ahlakı demek spor yaparken insanın hal ve hareketlerine dikkat etmesi ve sinirli anında karşısındaki kişiye saldırmamasıdır . Spor yapmak insan sağlığı için çok önemlidir fakat bunu yaparken insanlar ile kurduğumuz iletişime özen göstermeliyiz . Sporcu kendine ve rakibine karşı saygılı olmasını bilirse sporun ahlakına uygun davranmış olur .

Spor sadece  oyun oynamak , yenmek ya da yenilmek değildir . Ortamın samimi olması ve insanların birbirine karşı saldırganca tutum içinde bulunmamasıdır .  Spor ahlakı insanların kardeşçe bir işi yapmalarını ve  birlik ve beraberliğini sağlayan insani değerlerdir diyebiliriz .  Sporcu insan asla saldırgan bir kimse olmamalıdır . Örneğin bir maç yapılırken sporcunun biri öfkesine hakim olamayarak hakeme ya da karşı taraftan bir sporcu arkadaşına yumruk attığında bu yaptığı sporun hiçbir anlamı olmaz . Çünkü işini insanca yapmıyordur ve sorunları şiddetle çözmeye çalışıyordur . Böyle yapmaması ve sağduyulu olması gerekir . Mustafa Kemal Atatürk de spora ve sporcuya önem vererek şunu söylemiştir : " Ben sporcunun zeki, çevik ve ahlaklı olanını severim .'' Bu sözü ile  spor ahlakının önemine değinmiştir .


Bundan dolayı sporcular  her zaman barış yanlısı olmalı ve insani değerlere göre hareket etmelidir . Şiddetin olduğu yerde spor denen şey olamaz . Erdemli bir sporcu asla kavga çıkarmaz ve küfürler yağdırmaz kimseye , akıllı olur ve mantığı ile hareket etmesini bilir . Bütün sporcuların spor ahlakına uygun davranması ve diğer insanlara örnek davranışlar göstermesi gerekir ki taraftarlar da sağduyulu olmasını bilsin ve kavgalar son bulsun , mutluluklar uzun ömürlü olsun .

2 yorum:

Deneme