Hepiniz Milletvekili Olabilirsiniz, Bakan Olabilirsiniz, Hatta Cumhurbaşkanı Olabilirsiniz, Fakat Sanatkar Olamazsınız Konulu Kompozisyon

Hepiniz Milletvekili Olabilirsiniz, Bakan Olabilirsiniz, Hatta Cumhurbaşkanı Olabilirsiniz, Fakat Sanatkar Olamazsınız Konulu Kompozisyon

Bu söz Mustafa Kemal Atatürk'ün sanata bakış açısını ortaya koyan bir sözdür . Çünkü sanat onun için çok önemliydi . Kişi çalışarak belli meslekler edinebilir , hitabet gücü yüksek olur Cumhurbaşkanı olur , halkın sorunlarını iyi bilir milletvekili olabilir ..vs . Fakat sanatçı olmak öyle kolay  değildir . Sanatçılık insanın ruhunda olan yaratıcılık ve yetenek gerektiren bir iştir .

Birey sanat yaparken olaylara daha farklı açıdan bakar . Çünkü sanatçı ruhu çok farklıdır , sıradan değildir . Kişi bir resim yaparken burada hayal gücünü kullanır ve aklından geçenleri resme aktarır . Müzikle uğraşan bir birey kaliteli besteler yapmak için düşünür ve ilham geldiğinde saat kaç olursa olsun hemen yazmaya başlar . Sanatçılar kolay kolay bir yere gelen kişiler değildir . Onlar büyük bir emek ve uğraş içinde olmuşlar , heyecanı ve azmini bırakmadan yoluna devam eden yaptığı bir işi tamamlamadan rahat uyumayan insanlardır . Sanatçı olmak ve sanat yapmak için belli bir zaman ve sabır gerekir . Sanatçı dünyayı aydınlatan ve dünyaya barışı getirmek isteyen ve bunu çeşitli sanat dalları ile dile getiren kimsedir . Örneğin ; halk müziği ile uğraşan bir sanatçı müziğinin içinde halka ve dünyaya mesaj veren  duygular yer alır .


Mustafa Kemal Atatürk de bu yüzden sanata ve sanatçıya çok önem vererek  '' Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuştur '' diyerek sanatın ve sanatçının toplum için ne kadar önemli olduğunu belirtmiştir . Bundan dolayı sanata  ve sanatçılarımızın yaptığı eserlere saygı duymalı ve onları sonsuza dek yaşatmalıyız .

3 yorum:

Deneme