Aşık Veysel'in Sözleri

Aşık Veysel'in Sözleri

Sivas'ın Şarkışla ilçesinde Sivrialan köyünde  dünyaya gelen ve gözleri görmeyerek hayata devam eden ve çok iyi bir hafızaya sahip olan Aşık Veysel çok önemli bir şairimizdir . Aşık Veysel gözleri çiçek hastalığından dolayı  bir daha görmemiştir . Babasının ona aldığı bir bağlama ile türküler söylemeye başlamış ve başka ozanların da türkülerini dinleyerek kendini geliştirmiştir . Daha sonra Ahmet Kutsi ile tanışarak  ve onun desteği ile şehir şehir dolanmaya başladı ve şiirlerini insanlara tanıtmıştır . Şiirlerinde genellikle insan sevgisini, hüzün, yaşama sevinci, umutsuzluk dünyanın gelip geçici olduğunu, insanlar arasında ırk ayrımı yapılmaması gerektiğini söyleyen değerli bir ozanımızdır sevgili Aşık Veysel Şatıroğlu . Aşık Veysel Şatıroğlu milletinin gözünde çok büyük bir ozandır ve çok başarılı işler yaparak duygularını ve düşüncelerini şiirleri sayesinde dile getirmiş ve kalplerimizde büyük bir yer edinmiş usta şairlerimizdendir.


*Ne var ise sende bende Aynı varlık her bedende Yarın mezara girende Sen toksun da ben açmıyım .

*Güzelliğin on para etmez bu bendeki aşk olmasa .

*Dünyaya gelmemde maksat ne idi: Bir sadık dost .

*Seversin, alırsın, karın olur / Seversin, alamazsın, karasevdalın olur .

*Veysel gönülden ayrılmaz. Kahi bilir kahi bilmez. Yalan dünya yarsız olmaz. İster saçı sırma gönül

*Cahil insan gül ise de koklama.

*İtimat edersen benim sözüme Gel birlik kavline girelim kardaş Birlik çok tatlıdır, benzer üzüme İçip şerbetini duralım kardaş.

*Ay geçer yıl geçer uzarsa ara, giyin kara libas yaslan duvara, yanından göğsünden açılır yara, yâr gelmezse yaraların elletme.

*Beni hor görme kardeşim. Sen altındın ben tunç muyum? Aynı vardan var olmuşuz. Sen gümüşsün ben saç mıyım? Ne varise sende bende. Aynı varlık her bedende. Yarın mezara girende, sen toksun da ben aç mıyım?

*Herkim olursa bu sırra mazhar. Dünyaya bırakır ölmez bir eser. Gün gelir Veysel’i bağrına basar. Benim sadık yarim kara topraktır.

*Ay geçer yıl geçer uzarsa ara, giyin kara libas yaslan duvara, yanından göğsünden açılır yara, yâr gelmezse yaraların elletme.

*Ben bir insanoğlu sen bir dut dalı. Ben babamı sen ustanı unutma.

*Sen bilmezssin.. O bilmez.. Hiç kimse bilmez, bilemez.. Hatta Ben bile. Bir tek paşa gönlüm bilir.

*Anlatamam derdimi dertsiz insana, Dert çekmeyen dert kıymetin bilemez.
Taş olsam yandım idi. Toprak oldum da dayandım.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme