İzmir'in, Erzurum'un, Kahramanmaraş'ın, Antep'in Milli Mücadele Kahramanları Kimlerdir ?

İzmir'in, Erzurum'un, Kahramanmaraş'ın, Antep'in Milli Mücadele Kahramanları Kimlerdir ?

Kara Fatma (Fatma Seher ERDEN)
(1888-1955)
      Erzurum`da doğan ve asıl adı Fatma Seher Erden olan Kara Fatma , Subay Derviş Beyle evlenip Balkan Savaşına katıldı. 9- 10 kadınla birlikte 1 .Dünya Savaşı sırasında Kafkas cephesine gittiler  . Kocaları Ermeniler tarafından şehit edilen kadınlarla birlikte Ermenilere karşı savaştı . Oğlu kızı ve kız kardeşiyle birlikte Milli Mücadele yıllarında  İzmit ve Bursa'nın  düşman işgalinden kurtarılması için mücadele etti . Başkomutan Meydan Muharebesi ve Sakarya Savaşına 300 kişilik müfrezesi ile katıldı . Üsteğmenlik rütbesi alarak emekli oldu . Hak ettiği emekli maaşını Kızılay'a bağışladı . 1954 yılında TBMM kararıyla yeniden maaş bağlanan Fatma Seher Erden 1955 yılında Erzurum'da vefat etti .

Şahin Bey
(1877-1920)
Asıl adı Mehmet Sait olan Şahin Bey Antep'te doğdu . Halk arasında Şahan Bey olarak da tanınmaktaydı . Rüştiyede ( ortaokul ) okurken bu okuldan ayrılıp er olarak Yemen'e gitti . Aynelcelep kalasinde mahsur kalan alayını kurtardığı için teğmen rütbesi verildi  . Balkan Savaşı ile I. Dünya Savaşı`nda  Romanya , Çanakkaleve Filistin cephelerinde mücadele etti . Mondros Ateşkeş Anlaşmasının ardından, Nizip Askerlik Şubesine görevlendirildi . Antep'in Fransızlar tarafından işgal edilmesi üzerine Kilis Kuvayi milliye komutanı olarak savaştı . Fransızların Antep'e  yardım göndermesine uzun süre mani oldu . Bostancı sırtlarında Antep'e Fransızların girememesi için yiğitçe savaşarak şehit düştü .

Sütçü İmam
(1884-1922)
      Maraşlı olan Sütçü İmam'ın asıl adı Ali, lakabı ise Hacı imam`dır. İmamlık yaparken aynı zamanda da süt sattığı için " sütçü imam " olarak da bilinirdi . Fransızların Maraş'ı işgal etmeleri ve Fransız askerlerin bazı Müslüman kadınlara sarkıntılık etmesi üzerine çıkan olaylarda bir Fransız askerini öldürerek şehrin dışına çıkmış ve Fransızlara karşı mücadeleye başlamıştır . Fransızların Maraş'tan uzaklaştırılmasının ardından şehre tekrar döndü ve kaledeki topun idaresi ile görevlendirildi .  22 Kasım 1922 tarihinde vefat etti .

Hasan Tahsin Bey
(1888-1919)
      Asıl adı Osman Nevres olan Hasan Tahsin Selanik'te doğdu . Şemsi Efendi ve Feyziye mekteplerini tamamladı . Paris Sorbonne Üniversitesinde siyasal bilgiler eğitimi aldı . Bu okulu bitirip bitirmediği ile ilgili kesin bir bilgi bulunmamaktadır . İzmir'e gelerek 1918 yılında ticaretle uğraşmaya başladı . 11 Kasım 1918 tarihinde Hukuk-ı Beşer gazetesini çıkarmaya başladı. İzmir'de Sulh ve Selamet Cemiyetinin şubesini kurdu . 15 Mayıs 1919'da Yunanlılar İzmir'e asker çıkardı ve Hasan Tahsin de Yunanlılara ilk kurşunu atan adam oldu ve orada şehit edildi .
   
Köprülülü Hamdi Bey
(1886 – 1920)
      Makedonya’nın Köprülü kasabasında doğan Köprülü Hamdi Bey  Mülkiye Mektebini bitirdi . bazı ilçelerde kaymakamlık görevinde bulundu . İzmir’in işgali üzerine Burhaniye Kuva-yı Milliye Komutanlığında görevlendirildi . I. Anzavur İsyanı’nın bastırılması için çalıştı . 26 / 27 Ocak gecesi Gelibolu Yarımadası’ndaki Akbaş Cephaneliği’ne baskın yaparak  buradaki silahları karşı kıyıya nakletmeyi  başardı. 17 Şubat 1920 günü, Biga’da Kuva-yi Milliye’yi ortadan kaldırmak  için çalışan Ahmet Anzavur'a karşı  gösterdiği mücadele esnasında  şehit düştü.

Yörük Ali Efe
(1895-1951)
      Aydın'ın Sultanhisar ilçesine bağlı  Kavaklı köyünde doğan Yörük Ali Efe  Yunan işgali üzerine, Aydın`da ilk Kuva-yı Milliye müfrezesini oluşturarak silahlı direnişi başlattı. Kuva-yı Milliye zamanında Menderes ve Havalisi Komutanlığını yürüttü . İstiklâl Savaşı`nda, düzensiz  kuvvetlerle , ilk kez  düzenli orduya dahil oldu . Nazilli Cephesi`nde Yunan kuvvetleriyle kahramanca mücadele etti . Diğer efelerin, zeybeklerin Millî Mücadele`ye destek vermelerine  öncülük etti. 23 Eylül 1951 tarihinde vefat etti .

Yahya Kaptan
(1891-1920)
      Makedonya`nın Köprülü kasabasında dünyaya geldi . Balkanlarda Bulgar komitacılara karşı mücadele etti . Balkan Savaşları`nda Osmanlı Ordusuna gizli bilgiler edindi . Teşkilât-ı Mahsusa (Gizli Örgüt)`da hizmetlerde bulundu . I. Dünya Savaşı`nda Balkan Yarımadası ve Irak Cephesi`nde vazife aldı . Ankara`da TBMM açılınca İstanbul`da Bekir Ağa Bölüğü`ne baskında bulunarak  esir tutulan  vatansever ve aydınları kurtarıp Anadolu`ya gitmelerini sağladı . Gebze`de Kuva-yı Milliye`yi kurarak  komutanlığını üstlendi. İstanbul Hükümetinin vazifelendirdiği  kuvvetler tarafından tutuklandı . Başı vurularak  şehit edildi.


0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme