Fidel Castro Kimdir ?

Fidel  Castro Kimdir ?

Fidel  Castro  Küba'nın  Biran köyünde dünyaya gelmiş devrimci bir liderdir . Yaşadığı yer yoksul bir bölgeydi .  Annesi aşçı , babası çiftçi bir ailenin çocuğuydu . Çocukluk yıllarından beri sömürgeciliğe karşı bir liderdir çünkü halkının sömürüldüğünü görmüştü . Çok  başarılı bir öğrenciydi denilemez ama  yabancı dil ve sosyal bilimler alanında ise yetenekliydi .  Daha sonra hukukla ilgilenmeye başlamış ve hukuk okumuştur .  Belirli bir süre avukatlık yapmıştır .

Sömürülen halkın hakkını korumak için siyasete atılmış ve sömürgeci ülkelere karşı çıkmış efsanevi bir liderdir . Küba Halk Partisi'ne adaylığını koymuş  ama seçimlerin iptal edilmesinden dolayı seçilememişti . 1953 Yıllarında  Batista Diktatörlüğünü yıkmak amacı ile arkadaşları ile baskın düzenlemiş  ama daha sonra tutuklanmıştır . 16 Ekim 1953 'te  Santiago'daki Küba Yüksek Mahkemesi'nde  '' Sayın yargıç siz beni mahkum edin!  Tarih beni haklı çıkaracaktır ''. Sözü ile kendini savunmuştur. Bu sözü tarihe geçmiştir . Bu mahkeme sonucunda 16 yıl hapse mahkum kalmış fakat 21 ay  Juventud Adasında yattıktan sonra  Batista'nın emri ile geriye kalan suçu bağışlanmıştır . Daha sonra gerilla eğitimi alan Fidel Castro  Küba'da toprak reformunu başlatmıştır . Amerika'nın Küba'ya ambargo koyması ile  ABD  ile Küba'nın arası bozulmuştur . Fidel Castro bir çok suikasttan kurtulmuştur . 938 kez suikast düzenlenmiş  ama her defasında da kurtulmuştur . Daha sonra Bağlantısızlar Hareketinin öncülerinden biri olmuş ve işsizliğe bir son vermiştir. Daha sonra 1976 yılında Küba'nın başkanı olmuştur .


En uzun yönetimde kalan  üçüncü kişidir . Toplam 50 yıl  yönetimde kalmış bir liderdir . İngiliz Kraliçesi  Elizabeth ve  Tayland Kralı'nın ardından yönetimde en uzun süre kalan üçüncü kişidir . Doğduğu ev müzeye dönüştürülmüştür . Fidel Castro 25  Kasım 2016 tarihinde hayatını kaybetmiş , cenazesi  vasiyeti üzerine yakılmıştır . 90 yaşında hayata gözlerini yummuştur . 4 Aralıkta ise cenaze töreni yapılacaktır .

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme