Çok Gezen mi , Çok Okuyan mı Bilir ? ( Münazara Örneği )

Çok Gezen mi , Çok Okuyan mı Bilir ? ( Münazara Örneği )

Çok okuyan mı Bilir Çok gezen mi bilir ? sorusu üzerinden bir münazara örneği düşünelim . Bu sorunun cevabı ne olurdu sizce . Ya da siz hangi görüşün doğru olduğunu düşünüyorsunuz ? Gelin şimdi bir beyin fırtınası yapalım ve iki görüşü de haklı çıkarmaya yönelik fikirler geliştirmeye çalışalım .

1. Çok Okuyan Bilir Düşüncesinin Savunulması :

İnsan sınırlı bir ömre sahiptir ve bu ömrün temel ihtiyaçları karşılama , eğitim vb. ihtiyaçları tamamlama gibi kısımlarını çıkardığımızda geriye kısıtlı bir zaman kalır . İnsanın bu kısıtlı zaman içerisinde gezebileceği en fazla ne kadar yer olabilir ki ? Elbette çok fazla yer gezemeyecektir . Hem çok fazla yer gezebilmenin de önemli bir maliyeti olduğunu unutmamak gerekir . Ekonomide bir kural var ki o da en az maliyetle en fazla kar sağlamak . İşte okumak en az maliyetle en fazla kar sağlamanın en kolay ve eğlenceli yoludur . Bir kitapla dünyanın dört bir tarafı hakkında bilgi sahibi olabilir , buraların tarihi , coğrafyası , ekonomisi hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz .

Bu yüzden her zaman çok okuyan bilir . Çünkü gezdiğiniz bir yeri düşünelim . Tarihi eserler görüyorsunuz . Bu eserlerle ilgili hiçbir bilginiz yoksa gezmek size ne kazandırır ? Tabi ki hiçbir şey kazandırmaz .

2.  Çok Gezen Bilir Düşüncesinin Savunulması :

Ekvator bölgesinde yaşayan bir insana karın ne kadar soğuk olduğunu istediğiniz kadar okuyun o kişi kara dokunmadan , onu görmeden ne kadar anlayabilir onun ne kadar soğuk olduğunu . İşte aynen bu örnekte olduğu gibi bir konu ile ilgili bilgi sahibi olmak teorik bilgileri öğrenmekle gerçekleşmez . Yaparak yaşayarak öğrenmek gerekir . Bunun yolu da gezmek ve görmektir . Bir adam düşünelim Amerika'nın tarihini , coğrafyasını , ekonomisi vb. her türlü özelliğini ezbere biliyor . Ama ülkesinden hatta yaşadığı şehirden dışarı çıkmamış . Bu bilginin ona faydası var mıdır ? Birini de düşünelim ki Amerika'yı gitmiş yerinde görmüş elbette ki onun bilgisi daha fazla olacaktır .

Bu yüzden her zaman çok gezen bilir . İnsan gördüklerini daha zor unutur çünkü .








19 yorum:

  1. Nisa Kırkpınar (Nisoşşş)20 Şubat 2017 16:46

    Ya bunl?ar ne ya! Ben kompozisyon istiyorum! Siz ise saçma sapan şeyler yazıyosunuz bu ne ya!

    YanıtlaSil
  2. Teşekürler işime azda olsa yaradı.☺☺

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için teşekkürler iyi çalışmalar ...

      Sil
  3. salı günü münazaram var ve çok okuyan bilir tezini savunacağım ayrıca ilk kez münazara yapacağım için şimdiden arştırmaya başladım konuşmamı başlatmada çok yardımcı oldu çok teşekkürler :) iyi çalışmalar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kazandınız mı 4 yıl önce ama jfnfmdnfmmfmf

      Sil
    2. Merhaba , münazariyi kazandiniz mi ?

      Sil
  4. Mukemmel mukemmel gürüyorsunuz 😂😂😂 harika olmuş beyninize sağlık

    YanıtlaSil
  5. Mükemmel mükemme gürüyorsunuz anlatmaya hiç gerek yok😂😂😂beyninize sağlik

    YanıtlaSil
  6. Yanıtlar
    1. Hiçte bile hepsaçma şeyler çıkıyor

      Sil
  7. Çok sağolun teşekkür ederim Siz harikasınız❣💋

    YanıtlaSil
  8. Çok işime yardaı sağolun

    YanıtlaSil
  9. Çok tesekkürler haftaya çarsamba günü münazaramız var bundan yararlanacagım

    YanıtlaSil
  10. Pazartesi günü münazaram var ve çok gezen tezini savunmam gerekiyor verdiğiniz bilgiler güzel ama yeterli değil çok kısa olmuş daha fazla insana yardımcı olmak istiyorsanız konular hakkında daha uzun yazılar yazabilirsiniz. Yine de teşekkür ediyorum..

    YanıtlaSil
  11. çooook teşşekkür

    YanıtlaSil

Deneme