Cefayı Çekmeyen Sefanın Kıymetini Bilmez Atasözü İle İlgili Kompozisyon

Cefayı Çekmeyen Sefanın Kıymetini Bilmez Atasözü İle İlgili Kompozisyon

İnsan zahmet etmediği ,  alın teri dökmediği bir varlığa sahip  olunca bu varlığın kıymetini bilmez . Çünkü hazır bulmuştur ve onun üstüne oturur .  Sahip olduğu malların kıymetini bilmez bol keseden harcama yapar , tutumlu olmayı bilmez .

Hayatını zor koşullarda geçirip yoksulluğu görmüş kimseler sahip oldukları malın değerini bilir ve tadını çıkara çıkara yaşar hayatı . Kimi insanlara ise babadan ya da deden mal kalmıştır . O insanlar hiç yokluk görmemiş ve her imkanı da vardır .  Alın teri dökmemiş , dikenli yollardan geçmemiş kişi hayatın tadını çıkaramaz .  Maddi zorluklar yaşayan , toprağı tırnağı ile kazıyıp bir varlık sahibi olan insanlar ise yaşamaktan hem zevk alırlar hem de kazandığı paraları tutumlu bir şekilde harcamasını bilirler . Örneğin ; eskiden her şey günümüzdeki gibi bol değildi ve pahalı idi . Şimdi ise her şey bollaştı ve ucuzladı ama tadı kalmadı . Eski insanlar zorluk çektiği için ve  bu bolluğun içinde yine de çok harcama yapmazlar ve dikkat ederler . Çünkü eskiden o yiyecekleri almak bir lükstü . Şimdikiler ise her şey , alıp yiyorlar , yokluk görmedikleri için , her şey bol olduğu için kıymetini bilmiyor ve yiyecekler hep çöpe gidiyor .


İnsan  ailesinden bir varlık kalsa bile çalışmayı ihmal etmemeli ve alın teri dökmeye devam etmelidir . Çünkü emek etmediğin bir şeyi yemek seni tatmin  etmez . Hayattan zevk almak ve her şeyin değerini bilerek yaşamak için hazıra konulmamalı , kendi çalıştığının kazancının tadı çıkarılmalı ve hayata devam edilmelidir .

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme