Atatürk'ün Türk Dili İçin Gösterdiği Hedef Nedir, Bu Hedefe Ulaşmak İçin Neler Yapılabilir Konulu Yazı

Atatürk'ün Türk Dili  İçin Gösterdiği Hedef Nedir, Bu Hedefe Ulaşmak İçin  Neler Yapılabilir Konulu Yazı

Mustafa Kemal Atatürk ülkesini her alanda ileriye götürmek için çalıştığı için dil alanında da büyük çalışmalar yapmıştır.  Çünkü dil bir milletin kültürüdür, kendini ifade ediş tarzıdır.  Bundan dolayı Mustafa Kemal de dile çok önem vermiş ve Türk Dil Kurumunun kurulmasında öncülük etmiş bir liderdir.   Ona göre Türk dili iyi bir  şekilde araştırılmalı ve  dünya dilleri arasında yerini almalıdır.  Bu söz Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal'in Türk dili için gösterdiği  hedefi en iyi şekilde özetler.

Türk dili hazinesi geniş olan çok zengin bir dildir.  Bundan dolayı Türkçeyi yaygınlaştırmalıyız ve Türkçe kelimeler kullanmaya özen göstermeliyiz.  Günümüze baktığımızda ise ne yazık ki maddi gelir sağlamak ve dikkat çekmek için açılan iş yerlerinin adı hep yabancıdır.  Bu şekilde yapılırsa dilimiz zamanla başka dillerin etkisi altında kalır ve yok olmaya mahkum kalır.   Bundan dolayı  dilimize sahip çıkmalı ve onu en iyi şekilde korumaya özen göstermeliyiz. Mustafa Kemal Atatürk '' Öyle istiyorum ki Türk dili bilim yöntemleri ile  kurallarını ortaya koysun ve her dalda yazı yazanlar bütün terimleri ile çoğunluğun anlayabileceği güzel, ahenkli  dilimizi kullansınlar '', diyerek Türk Dilinin ne kadar önemli bir dil olduğunu belirtmiştir .


Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal'e göre Türküm diyen herkes  Türkçe  konuşmalı ve Türk dilinin kıymetini bilmelidir . Türk dilinin en iyi şekilde ifade edilebilmesi için yeni  Türk harflerini kabul etmiş ve okuma ve yazmanın kolaylaşmasını sağlamıştır . Bundan dolayı dilimizin kıymetini bilmeli ve onun yabancı dillerin  boyunduruğu altına girmesine  asla izin vermemeliyiz .  Çünkü dil demek millet, millet demek dil demektir.  Bu iki kavram birbirleri ile bir anlamlı bütündür . Bundan dolayı Türk dilini iyi bilmeli ve iyi ifade etmeliyiz .

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme