Ağaç Ne Kadar Yüksek Olursa Olsun Yaprakları Yine De Yere Düşer Konulu Kompozisyon

Ağaç Ne Kadar Yüksek Olursa Olsun Yaprakları Yine De Yere Düşer Konulu Kompozisyon

İnsanlar doğar, büyür ve daha sonra bu dünyadan göç ederler.  Dünyada yaşarken ise herkes  geçim derdindedir.  Varlık sahibi olmak ister, daha iyi ev, daha iyi araba, daha iyi yat…vs.  Kimileri düşük, kimisi orta, kimisi de yüksek standartta bir hayat geçirir.  Ama bu sözle anlatılmak istenen şudur: İnsan ne kadar varlık sahibi olursa olsun, ne kadar paşa ailesinden ya da aşiret ailesinden gelirse gelsin sonunda beli bükülecek, yaşlanacak  ve en sonunda bu dünyadan ayrılacaktır.

İnsanoğlunun gözü hiç doymaz.  Hep daha fazlasını ister.  Ama bunun çok iyi bir şey olmadığını düşünüyorum.  İnsan şükretmesini bilmeli ve çok zenginim diye havalarda olmamalıdır. Çünkü en zengin iş adamları, bilim adamları hepsi de ayrıldı bu dünyadan . Kalan mallarını ise geride kalanlar yedi. Hayat böyledir işte.  Ne kadar zirveye ulaşırsan ulaş, gün gelecek o zirveden aşağıya inecektir. Yani her yükselişin, her doruğun bir inişi vardır.  Örneğin ünlü bir sanatçısınız. Etrafınızda bir çok hayran kitleniz vardır.  Herkes hediyelere boğar sizi. Çok zengin olursunuz.  Ama sonuçta yine yapraklarınız eğilir ve ölümün yaklaştığını size haber verir.  Buna şöyle bir örnek verelim; Osmanlı Devleti, büyük Cihan İmparatorluğu 600 yıl bu topraklarda hakimiyet kurmuş, zirveye çıkmış, bir çok milleti bünyesinde toplamış zengin bir devletken daha sonra o yükselişin bir inişi olmuş ve yıkılmıştır. Yani ne kadar güçlü bir devlet olursanız olun bir gün yıkılacaksınız.  Şu anda ABD dünyaya hükmeden çok güçlü bir devlettir, ama o da bir gün yıkılmaya ve aşağıya inmeye mahkum olacaktır.  Nasıl ki zengin ve soylu insanlar gün gelip yaşamını yitiriyor da güçlü devletler de aynı şekilde olacaktır.


Buradan da çıkarılmak istenen ana düşünce şudur:   Çok güçlü olabilirsin, etrafında uşakların , hizmetçilerin, kölelerin olabilir, rahat bir  yaşam sürüyor olabilirsin ama bu yaşam bir gün mutlaka sona erecektir ve her insan gibi sen de ölümü tadacaksın.  Bunun için dünya derdini çok fazla kafanıza takmayın ve zenginim diyerek böbürlenmeyin.  Çünkü öbür dünyada herkes aynı olacak ve kimsenin malına mülküne değil amellerine bakılacaktır.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme