Mevlana'nın "Ne Olursan Ol Gel !" Sözü İle İlgili Deneme

Özet : Mevlana'nın ne olursan ol gel sözü ile ilgili deneme, Mevlana'nın ne olursan ol gel sözü ile ilgili kompozisyon örneği

    Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin “ne olursan ol gel “ diye başlayan sözü insanara karşı sevginin , saygının ve hoşgörünün bir yansımasıdır ve bu duygularu-ın hepsini de kapsamaktadır . Bu söz tam manasıyla koşulsuz bir kabulün ifadesidir .

    Mevlana’nın ne olursan ol gel sözünü doğru anlamak gerekir . Mevlana bu sözü söylerken insanları iyi – kötü , ahlaklı – ahlaksız ya da dinli – dinsiz gibi bir ayrıma tabi tutmuyor . Ancak bu demek değildir ki herkes olduğu gibi kalsın . Tam tersine Mevlana insanları ne olursa olsun kabul ediyor çünkü adeta bir okul gibi onları değiştirebileceği inancına sahip . Mevlana böyle düşünerek günümüzdeki bazı sözde kendini dindar zanneden insanlara büyük bir ders variyor . Günümüzde öyle insanlar var ki dindar olduklarını iddia etmelerine rağmen insanları kusurlarından dolayı ağır biçimde eleştirmekte ve dışlamaktalar . Bu tip davranışları ile de farkında olmadan islami kesime karşı ön yargı oluşturmaktalar .

     Mevlana insanlara umutsuzluğu değil umudu aşılamakta . İnsanları kaybettim düşüncesinden kazanabilirim fikrine çekmekte ; dışlanmaktan , yalnızlığa itilmekten kurtarıp birliğe ve bir olana davet etmektedir . 

2 yorum:

Deneme