Kırma Dostun Kalbini Onaracak Ustası Yok, Soldurma Gönül Çiçeğini Sulamaya İbrik Yok Sözü İle İlgili Kompozisyon

Kırma Dostun Kalbini Onaracak Ustası Yok, Soldurma Gönül Çiçeğini  Sulamaya İbrik Yok Sözü İle İlgili Kompozisyon

Kırma dostun kalbini onaracak ustası yok, soldurma gönül çiçeğini sulamaya ibrik yok sözünün anlamı şudur: İnsanların kalbini  nedeni ne olursa olsun kırmamak gerekir. Çünkü kırılan kalp tekrar eski haline dönemez. Ve o kalpte kırgınlığın kırıntıları kalır.

Hayatımızın belirli bir döneminde çevremizle, eşimiz ve dostumuzla tartışmalar yaşıyoruzdur muhakkak. Haklı da olabiliriz yeri gelir haksız da. İnsanız sonuçta devamlı güler yüzlü olamıyoruz. Tartışmalar olabilir fakat yakınlarımızın, arkadaşlarımızın... vs. kalbini kırmadan tartışmalıyız, medeni bir şekilde. İnsan kalbini onarmak çok zordur. Bir  kırıldığında senden soğur ve eskisi gibi yakınlığı istesen de bulamazsın. Yunus Emre bu konu ilgili şunu demiştir: Bir kez gönül yıktın ise , bu kıldığın namaz değil, yetmiş iki millet dahi elin yüzün yumaz değil. Yani insanların gönlünü yıkıp istersen sürekli ibadet et sana faydası olmaz. Çünkü önce gönülleri fethet, incitme kimseyi.

Buradan da çıkarılacak olan ana düşünce şudur. İnsanoğlu beşerdir şaşar. Yakınlarımıza gücenebiliriz ama bu duygularımızı onları incitmeden dile getirmeliyiz. Yani güzel ve etkili konuşarak hakkımızı aramalıyız kalpleri kırarak değil. İnsanların gönlünü kırmayın, çünkü unutmayın gelip geçicidir dünya.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme