Güvenme Güzelliğine Bir Sivilce Yeter Güvenme Zenginliğine Bir Kıvılcım Yeter

Özet :Güvenme Güzelliğine Bir Sivilce Yeter Güvenme Zenginliğine Bir Kıvılcım Yeter atasözü ile ilgili kompozisyon örneği
          Kibir ve gurur insanoğlunun doğasında olan manevi hastalıkların en başında gelir. Özellikle maddiyata hayatını bağlamış insanlar da bunu çokça görürüz. Parasının her şeye sahip olması için yeterli olduğuna inanan, tabiri caizse “küçük dağları ben yarattım”  havasında gezen insanlarda bu kötü özellik oldukça fazladır.
        Nice zengin insanlar vardır ki bir anda işleri terse dönüp ellerinde ne var ne yoksa kaybetmişlerdir. Hiç hesapta olmayan durumlarla karşılaşıp ellerinde olanı kaybetmişlerdir. Gurur ve kibirle yürürken birden bire damdan düşer gibi dibe vurmuşlardır. Güzelliğine güvenme bir sivilce yeter, zenginliğine güvenme bir kıvılcım yeter atasözü bu kişilikteki insanlara bir öğüt niteliğindedir. Bir saniye sonrasında dahi ne olacağını bilemeyen insanoğlunun güzellik, para vb. dünyevi şeylere kendini kaptırmasının gereksizliğini anlatır bizlere.
Esasında paranın, güzelliğin getirdiği kibir hayatını yalnızca  maddi değerler üzerine kurmuş insanlar için kaybedildiğinde büyük sorunlar yaratmaktadır. Gözlerin önüne inen, gerçeği bizden gizleyen birer perde gibi olmuşlardır. Perde düştüğünde karşılaşılan gerçek bu gibi insanlarda büyük bir yıkım doğurur ve kendilerini enkazın altında bulurlar. Yaşamak için maddiyatın yerine, maddiyat için yaşamayı tercih edenler ve kazandıkça daha da kibirlenen insanlara daha tepeden bakan insanlar kazandığı gibi kaybedebileceğini de aklından çıkarmamalıdır. Değer ölçüsü para, pul olan insanlar, kendini parasından dolayı değerli sanan kişiler bu para gittiği zaman pul kadar kıymetinin olmayacağının bilincinde olmalıdır.
          Hayatın ne zaman ne getirip ne götüreceğini hiç kimse bilemez. Güzelliğin geçici, paranın geçici özetle maddi şeylerin bu gün var yarın yok olduğunu bilerek, bu gibi şeyleri hayatının merkezi yapmayan insanlar  dövünmek zorunda kalmayacaktır.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme