Dil Kılıçtan Keskindir Atasözü İle İlgili Kompozisyon

Özet : "Dil kılıçtan keskindir " atasözü ile ilgili kompozisyon örneği

      Ağzımızdan çıkan laflar yeri gelir kaba , kırıcı olur ; yeri gelir gönül alıcı olur . " Dil kılıçtan keskindir " atasözü de bizlere sözlerimizle insanlara verdiğimiz zararın bir kılıcın açtığı yaradan daha ağır olabileceğini anlatmaktadır . Unutmamak gerekir bir bıçağın ya da başka bir kesici aletin açtığı yara zamanla kapanıp gider ama sözleri ile kalbimizi kıranların açtığı seneler geçse bile unutulmaz . Bu yüzden bir söz söylerken karşımızdaki insanların ne düşüneceğini , üzülüp üzülmeyeceğini iyi hesap etmek gerekir .

     "Dil kılıçtan keskindir " atasözünün sözlerimizle açtığımız manevi yaralar kılıç yarasından daha ağır olur anlamı yanında bir de şu anlamı vardır : Bazen kavga ile kaba kuvvet ile çözülemeyen sorunlar , etkili bir konuşma ile bir anda bitirilebilir . Tarihte bunun birçok örneği vardır . Savaş meydanlarında yıllarca süren mücadeleler , bir kişinin ağzından çıkan iki çift lafla bir anda bitmiştir .


     Dil yani söz her zaman en büyük silah olmuştur . Olumsuz manada da olumlu manada da . Biz her zaman dilimizi yani ağzımızdan çıkan sözleri yıkmak için değil de yapmak için kullanalım , kırmak için değil de gönül almak için kullanalım .

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme