" Ölenle Ölünmez " Atasözü İle İlgili Kompozisyon

Özet : " Ölenle Ölünmez " Atasözü İle İlgili Kompozisyon Örneği

Ölüm kimileri için uçsuz bucaksız bir karanlık, kimileri için buz gibi bir şey, kimileri içinse yepyeni alemlere açılan bir kapıdır. Bütün canlıların belirli bir ömrü yaşadıktan sonra ölümle yüzleşmesi kaçınılmaz bir gerçektir. Dini inançlarımız bu gerçeği “her nefis bir gün ölümü tadacaktır” ifadesiyle insanlara bildirmektedir.
 “Her ölüm zamansızdır” derler. Evet hiç beklemediğimiz zamanlarda aniden duyarız birilerinin bu hayattan göç etiğini. Bazıları uzun yıllar misafirlik etmiştir bu dünyada bazıları da daha dün gelmiştir. Birilerinin öldüğünü duyduğumuzda hepimiz mutlaka çok üzülürüz. Ama ölen kendi yakınlarımızdan, çok sevdiğimiz birileri içinden olunca kabullenebilmek daha bir zor olur. O kişinin çok kısa bir zaman önce yanımızda gülüp eğlenirken bir anda toprağın altına girmesini bir türlü aklımız almaz.
Bir daha konuşamayacak, gözlerindeki ışığı göremeyecek olmak bir yıkım olur bizim için. Feryatlar, figanlar nerdeyse isyana varan haykırışlar gökyüzünü kaplar ve o gökyüzünün üzerimize çöktüğünü zannederiz. Uzun zaman o her yaptığımız işte, her gittiğimiz yerde o kişiden hatıralar görür ve o kişiyi yanımızda hissederiz. Ama bir gerçek vardır ki o da “ölenle ölünmez”. Hayat devem ediyordur ve bu gerçeği zor da olsa kabullenmekten başka çare yoktur. Yapılması gereken işler, zaman ayrılması gereken başka insanlar vardır. Bizleri seven bizlerden beklentileri olan insanları da düşünmek zorundayız.
 İnsanoğlu yaratılışından olsa gerek ölümü hep kötü olarak algılamıştır. Bir bitiş olarak görmüştür. Her ne kadar cennete inansa da ölümden korkmaktan da vazgeçemez.  Necip Fazıl ölümün zannedildiği kadar kötü bir şey olmadığını “Ölüm güzel şey, budur perde ardından haber.../
Hiç güzel olmasaydı ölür müydü peygamber?...  dizeleriyle çok manalı bir şekilde açıklıyor. Ölenlerin ardından üzülmek insani bir durumdur ama ölenle birlikte ölmek normal karşılanmaz. Hayatın devam ettiği gerçeğini unutmadan üzüntülerimizi  yaşamak en doğru olan davranıştır.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme