Akılsız Başın Cezasını Ayaklar Çeker

Özet : "Akılsız Başın Cezasını Ayaklar Çeker" atasözü ile ilgili kompozisyon örneği 

             "Akılsız başın cezasını ayaklar çeker" atasözünü iki şekilde anlamak mümkün. Birincisi düşünülüp, araştırılmadan yapılan işlerin sonunda hiç beklemediğimiz sonuçlarla karşılaşarak bir anda tüm yaptığımız işlerin boşa çıktığını görüp her şeye yeniden başlamak zorunda kalabileceğimizdir. Diğer bir şekilde de şöyle düşünebiliriz. Toplum içerisinde yönetici konumunda olanlara baş, diğer insanlara ise ayak denir. Yöneticiler büyük sorumluluklara sahiptir ve onların hataları normal bir vatandaşın hatalarından çok daha büyük ve önemli sonuçlara neden olabilir. Yönetenlerin yaptığı hataların cezasını tüm halk çeker.
              Planlı programlı yaşamak, hamlelerimizde hep bir adım sonrasını düşünerek hareket etmek çok önemlidir. Düşünülüp planlanmadan yapılan işler her zaman için sürprizlere açıktır ve her an işlerin ters gitmesi mümkün olabilir.
Böyle durumlarda çok zaman ve emek harcadığımız işlerin bir anda hiç yapılmamış gibi olması mümkündür. Tüm emekler boşa çıkar ve kendimizi başladığımız yerde buluveririz. İhmal ettiğimiz yada yapmaktan üşendiğimiz küçücük bir ayrıntı yüzünden her şeye yeniden başlayabiliriz. Yüksek çok katlı bir binanın yapımını düşünelim. Eğer temelde olması gerekenlerden ve kullanılması gereken malzemelerden bir kısmı eksik kullanılır yada hiç kullanılmazsa mutlaka bina çökecektir. Sonrasında "keşke" demenin bir faydası olmaz.
               Yaptığımız işlerde başarısız olmamak ve "keşkelere" boğularak yaşamamak istiyorsak kesinlikle planlı programlı hareket etmeliyiz ki " akılsız başın cezasını ayaklar çeker" sözüne muhatap olmayalım.

1 yorum:

  1. bence çok güzel bi yazı yarın ödevim var bununla ilgili ve bundan azıcıkta olsa esinlenerek güzel br kompozisyon yazmayı düşünüyorum

    YanıtlaSil

Deneme