"Minareyi Çalan Kılıfını Hazırlar" Atasözü Kompozisyon Örneği

Özet : "Minareyi Çalan Kılıfını Hazırlar" Atasözü İle İlgili Kompozisyon Örneği

    " Minareyi çalan kılıfını hazırlar " atasözü, hileye hurdaya bulaşmış insanların, çalıp çırpanların yaptıklarını insanlardan gizlemek için her türlü imkanı kullanabileceğini anlatmaktadır . 
      Toplum içerisinde birlikte yaşamak zorunda olduğumuz öyle insanlar vardır ki kendi menfaatleri uğruna başkalarının haklarını çalmaktan, kendilerine ait olmayan şeyleri üzerine almaktan hiç çekinmezler . Bu yaptıklarını da mantığa uydurmak için ellerinden gelen gayreti gösterirler . 
       Bu tip insanlar zaman zaman da halkın kendilerine olan güveni ve teveccühünü kullanarak yaptığı hileleri örtbas edici sözlerle insanları kendine inandırır . Mesela devlet işinde çalışan birini düşünelim . Tüm millete ait olan devlet malını kendi zimmetine geçirir ve bunu da resmi evrakta sahtecilik yaparak kanunlara uydurmaya çalışırsa işte tam manasıyla minareyi çalıp kılıfını da uydurmuş olur . 
      İnsanların bu tür davranışlarda bulunmasının sebepleri ahlaki davranışlardan nasibini almamış olmasıdır ya da bu davranışları bilmesine rağmen umursamamasıdır . Böylesi insanlara karşı toplum olarak uyanık olmalı ve yaptıkları haksızlıklarakarşı göz yummamalıyız . Şunu iyi bilmek gerekir ki bizler maddi ya da manevi tüm değerlerimize sahip çıktığımız sürece kimse onları bizden çalmaya ve kılıf uydurmaya cesaret edemeyecektir .

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme