"Az Veren Candan Çok Veren Maldan" Kompozisyon Örneği

Özet : az veren candan çok veren maldan atasözü ile ilgili kompozisyon örnekleri,az veren candan çok veren maldan ile ilgili kompozisyon 
     İnsanların bazıları varlıklı bazıları ise fakir olabilmektedir. Tüm dünyada toplum içerisinde herkesin zengin ya da herkesin fakir olduğu bir ülke yoktur. Her yerde mutlaka zenginler ve fakirler bulunmaktadır. Zenginlik ve fakirliğin olduğu yerde cömertlik ve eli sıkılık da mutlaka olur.
     Cömertlik öyle bir özelliktir ki zengin ya da fakir olma ile ilgisi yoktur. Öyleleri vardır ki çok paraları olmasına rağmen hiçbir kimse onların varlığından fayda görmez. Bazı insanlarda vardır ki yiyecek bir lokması olmamasına rağmen ellerinden geldiği kadar etrafındaki insanlara yardıma koşmaya çalışır. Miktarını bile bilemeyecek kadar çok parası olanların etrafındaki yardıma muhtaçlara etmiş olduğu iyilik ile zor geçinen birinin yaptığı iyilik arasında bu yüzden çok fark vardır.
Elindekinin yarısını paylaşan birisi tüm varlığının yarısından vazgeçmiş demektir. Bu ise gerçek manada cömertliğin ta kendisidir. Belki miktar olarak çok olmayabilir ama kendisine ayırdığı kadarını başka birine vererek çok büyük bir iyilik yapmış olur. Bu yüzden atalarımız "az veren candan, çok veren maldan" demişlerdir. Zaten az olan bir şeyi paylaşabilmek gerçekten de canından can vermek gibidir. Herkesin yapabileceği bir davranış değildir.
      Çok olan şeylerden birazını vermek kolaydır ama az olan bir şeyi paylaşabilmek, başkasına karşılıksız olarak verebilmek her yiğidin harcı değildir. Bunu yapabilenler esas cömertlerdir.

1 yorum:

Deneme