" Afyonu Patlamak " Deyiminin Ortaya çıkış Hikayesi

Deyimin Anlamı
     Söylenilenleri anlamakta ve algılamakta zorluk yaşayan insanlar için kullanılan bir deyimdir . Günümüzde ise bu söz genellikle sabah mahmurluğu ile anlama zorluğu çeken insanlar için kullanılmaktadır . 
Deyimin Ortaya Çıkış Hikayesi
     Tiryaki olan insanlar eski zamanlarda ramazan boyunca sigara içmeden duramadıkları için çeşitli yollara baş vururlarmış . Bu yöntemlerden biri de keyif verici bir madde olan afyonu macun haline getirip iki üç kat kağıda sarıp sahurdan sonra yutmakmış . Sahurdan sonra kağıda sarılıp yutulan afyon gün içerisinde kağıdın erimesi ile mideye dağılır ve tiryakinin rahatlamasını sağlarmış . Bu şekilde tiryaki bir kaç saatliğine rahatlardı . Daha sonra zamanla ikinci kat kağıt erir ve yine bir rahatlama olur, sonrasında üçüncü kağıt erir ve bir rahatlama daha olurdu .
     Ancak bazı durumlarda işler tiryakilerin istediği gibi gitmeyebilirdi . Afyonun sarıldığı kağıdın erimemesi gibi durumlar olabilmekte ve böyle olunca da tiryaki sinir, stres ve benzeri sebeplerle etrafına dalaşabilmekteydi . Bazen de konuşulanları algılamak da zorluk yaşadıkları olurdu . Bu yüzden ramazanda sinirli, stresli, konuşulanları anlamayan birine rastlanınca " daha afyonu patlamamış " denirdi .
Deyimin Kullanıldığı Cümleler
- Afyonu patlamamış olacak ki söylenilenleri boş boş dinliyor . 
- Erkenden yola çıktık daha afyonumuz bile patlamamıştı . 

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme